Politică

Raport MCV: Progresele par foarte limitate în combaterea corupţiei legate de achiziţiile publice

<div id="yui_3_7_2_1_1359544662557_17821" style="line-height: normal; margin: 0cm 0cm 10pt;"><strong id="yui_3_7_2_1_1359544662557_17823"><span id="yui_3_7_2_1_1359544662557_17822" style="font-size: 24pt;"> </span></strong><strong id="yui_3_7_2_1_1359544662557_17827">Comisia Europeană arată că progresele par foarte limitate în ceea ce priveşte prevenirea şi pedepsirea corupţiei legate de achiziţiile publice, menţionând durata mare a instrumentării dosarelor, pedepsele mici şi îndoielile faţă de eficacitatea organelor de urmărire penală care gestionează cazurile.

CE arată, în raportul privind MCV dat publicităţii miercuri, că DNA a continuat să cerceteze şi să aducă în faţa instanţei cu succes dosare de corupţie. Comisia menţionează că numărul condamnărilor definitive pronunţate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul precedent, şi au vizat politicieni din toate partidele importante

Raportul reţine că a existat, de asemenea, o creştere constantă a trimiterilor în judecată şi a condamnărilor în dosare instrumentate de DNA privind fraude implicând fonduri ale UE, ceea ce poate servi drept un exemplu important pentru activitatea organelor de urmărire penală, atunci când există indicii privind discrepanţe mari în ceea ce priveşte rezultatele obţinute de diferite parchete.


MCV recomandă, de asemenea, depunerea de eforturi importante pentru eliminarea corupţiei la toate nivelurile societăţii româneşti. Sondajele indică în mod constant niveluri ridicate ale interesului public cu privire la existenţa pe scară largă a corupţiei. În acest context, raportul din luna iulie a salutat Strategia Naţională Anticorupţie. Există ministere care au adoptat unele măsuri importante, iar participarea autorităţilor locale "pare să înregistreze progrese".

Ministerul Justiţiei a instituit structuri menite să contribuie la îndeplinirea obiectivelor şi care par să fi impulsionat procesul în pofida numărului lor redus. Misiunile pe teren şi identificarea celor mai bune practici dovedesc existenţa unui grad binevenit de atitudine proactivă, notează Comisia, apreciind că este important să se asigure furnizarea resurselor corespunzătoare pentru buna punere în aplicare a strategiei.


CE menţionează că o serie de proiecte anticorupţie sunt finanţate din fonduri ale UE, inclusiv în cadrul Ministerelor Educaţiei, Sănătăţii şi Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Documentul arată că punerea în aplicare progresează şi în prezent sunt aşteptate rezultatele acestor proiecte.

În opinia Comisiei Europene, un alt element important este instrumentarea dosarelor de spălare de bani şi confiscarea activelor. "Noul cadru juridic privind confiscarea extinsă a fost instituit în 2012, dar este încă prea devreme pentru a evalua eficacitatea sa", notează CE, care menţionează că, în ceea ce priveşte spălarea de bani ca infracţiune de sine-stătătoare, un dosar important este judecat în prezent la ICCJ.


CE arată şi că a crescut numărul cererilor înaintate către Oficiul de recuperare a creanţelor şi, în special, numărul cererilor din partea autorităţilor române. Comisia adaugă că în prezent nu există statistici exhaustive cu privire la valoarea exactă a activelor confiscate, dar estimările tind să indice sume cu valoare redusă. De asemenea, nu sunt disponibile statistici exhaustive cu privire la sumele care au fost efectiv recuperate ca urmare a ordinelor de confiscare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter