Politică

Boc: Raportul CE pe Justiţie pune frâne serioase în calea aderării României la Schengen

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/30/emil boc_schengen.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Fostul premier Emil Boc consideră că raportul CE pe Justiţie pune "frâne serioase în calea aderării României la Spaţiul Schengen", din cauza "incompetenţei, bâlbâielilor şi inconsecvenţei" Guvernului Ponta.</strong></p>

 

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că prin tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta, mai ales în vara şi sfârşitul anului 2012, "a îndepărtat România şi mai mult de Spaţiul Schengen".

"Am semnale că, din nefericire, raportul CE pe Justiţie pune frâne serioase în calea aderării României la Spaţiul Schengen, datorită incompetenţei, bâlbâielilor şi inconsecvenţei Guvernului Ponta din ultimul an. Prin tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta de la inaugurare şi mai ales în vara şi sfârşitul anului 2012 a îndepărtat România şi mai mult de Spaţiul Schengen, de ridicarea MCV pe Justiţie. Aceasta este, din nefericire, concluzia preconizată în raportul MCV. Prin tot ceea ce a făcut, Guvernul Ponta ne îndepărtează de Schengen şi de statutul de stat de drept, autentic, al României", a spus Boc, citat de Mediafax.

Fostul premier a acuzat USL că de la preluarea guvernării face tot ce îi stă în putinţă pentru a crea baricade în faţa administrării justiţiei pentru parlamentari.

"Parlamentul nu trebuie să devină o barieră în calea justiţiei. Din nefericire, din primul moment când USL a ajuns la guvernare, a făcut şi face tot ce îi stă în putinţă de a crea baricade în faţa administrării justiţiei pentru parlamentari. Acest lucru nu este privit cu ochi buni de UE, care aşteaptă ca parlamentarul să fie tratat ca orice cetăţean în faţa justiţiei şi să răspundă penal, ca atare, când este cazul. Or Guvernul USL, pe baza unei practici de 20 de ani pe care o are, face tot ce îi este în putinţă să creeze ziduri în faţa justiţiei pentru ca aceasta să nu ajungă la demnitarii USL şi sfidează deciziile ICCJ în materie de incompatibilităţi şi conflict de interese, considerând că Parlamentul este deasupra legii. Dacă se doreşte ca România să fie stat de drept, membră a UE şi care să intre şi în Schengen, aceste lucruri nu pot fi tolerate în continuare", a subliniat Boc.

Întrebat dacă România are şanse să acceadă în Spaţiul Schengen în acest an, Emil Boc a răspuns că acestea sunt "foarte puţine".

"Anul 2013, prin acest raport, cred că este compromis în materie de Schengen, iar Guvernul va trebui să dea nişte semne publice foarte clare, consistente, cu privire la statul de drept, pentru ca România să îşi mai păstreze drumul spre Schengen. Altfel vom rămâne în istorie cu Schengen-ul", a conchis Emil Boc.

Comisia Europeană afirmă că, deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Pe de altă parte, România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intratea în Schengen, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, după prezentarea principalelor puncte din raportul MCV.

"Da, Comisia crede că România îndeplineşte condiţiile specifice de intrare în Schengen. Ar trebui să fim corecţi să spunem că totul a fot tratat ca un soi de exerciţiu. Acesta nu este un raport pe Schenghen, ci dor unul dintre obiectivele pe care România trebuie să le îndeplinească", a precizat Mark Gray, întrebat dacă România îndeplineşte condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen.

Concluziile raportului CE de miercuri vor avea urmări în procesul de intrare a României în Schengen. Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter