Politică

Politicienii vor „prezidenţiabil“ ca la „casele mari“

<p><strong><img src="http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvAD5R7zNub8mpJ_t_04l4A79jY4OQiEwO4Ga7DriGb33jmXWFEg" border="0" width="450" height="324" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Unii liberali s-au declarat „stupefiaţi“ de ideea lui Călin Popescu Tăriceanu privind alegerea unui candidat la prezidenţiale print-un scrutin intern. Aceasta pentru că, au subliniat ei, Crin Antonescu a fost ales şi validat deja în cadrul Congresului de anul trecut drept candidatul USL la Preşedinţie. </strong></p>

 


Democrat liberalii clujeni îmbrăţişează însă varianta alegerilor interne într-un partid, considerând că este un exerciţiu democratic care se întâmplă şi „la case mai mari“. Astfel, liderul PDL Cluj Daniel Buda susţine că orice procedură care duce la desemnarea unui candidat pentru prezidenţiale trebuie luată în considerare. „Este şi un exerciţiu democratic. Din punct de vedere al timpului este însă mai greu de realizat. Deşi un an jumătate pare mult, nu este, de fapt. Poate după un ciclu electoral trebuie decisă această variantă“, a declarat Daniel Buda, pentru Monitorul de Cluj.

Tişe: „O variantă bună şi pentru români şi pentru partid“

Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe consideră, la rândul său, că organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale ar fi un exerciţiu democratic. „Partidul ar avea doar de câştigat. America este un exemplu clasic în acest sens. Ar avea de câştigat toţi. Şi românii şi partidul, pentru că ar fi ales un candidat prin alegeri, prin vot. Astfel, s-ar da şanse nu doar liderului de partid, ci şi altor membri de partid să candideze. În ceea ce priveşte problemele de ordin tehnic care ar putea apărea, eu cred că dacă se doreşte, se poate rezolva şi acest aspect“, a spus Tişe, pentru Monitorul de Cluj.


Papahagi: „Se întâmplă şi la case mai mari“

Democrat liberalul clujean Adrian Papahagi consideră că alegerile interne ar trebui organizate nu doar pentru prezidenţiale, ci şi pentru europarlamentare. „Este un exerciţiu democratic, se practică şi în Franţa şi în America, adică se întâmplă şi la case mai mari. Candidaţii unui partid se duelează între ei, mai întâi“, a spus Papahagi, pentru Monitorul de Cluj.

Blaga îmbrăţişează ideea alegerilor interne

Luni, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat că el îmbrăţişează ideea unor alegeri interne în partid pentru desemnarea unui candidat la prezidenţiale, dar că o astfel de variantă implică o soluţie tehnică adecvată, având în vedere votul ce ar trebui exprimat în acest sens de cei 300.000 de democrat-liberali. „Este o idee pe care eu o îmbrăţişez. Să vedem cum s-ar putea ea pune în aplicare din punct de vedere tehnic, pentru că la aceste alegeri interne, normal, ar trebui să voteze toţi cei 300.000 de membri ai noştri. Dar este o idee pe care eu, de principiu, o agreez. Şi e foarte serioasă. S-a practicat în Franţa, ultima oară cu foarte bune rezultate pentru Hollande şi stânga franceză“, a declarat Vasile Blaga întrebat dacă este de acord cu o variantă similară pentru PDL în ceea ce priveşte desemnarea candidatului la prezidenţiale precum cea propusă de senatorul Călin Popescu-Tăriceanu pentru PNL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter