Politică

Cum văd românii anul politic 2013?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/23/oameni-pe-strada.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ultimul studiu realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) relevă faptul că românii sunt optimişti şi totodată, interesaţi de evenimentele politice din România. </strong></p>

 


Peste jumătate dintre români (51%) cred că liderul USL, Crin Antonescu, are șanse să devină Președintele României, arată studiul IRES.

Într-un alt sondaj însă, realizat de CCSB, liderul PNL se situează abia pe locul al treilea, între preferinţele românilor, cu 40%. Pe primele locuri, la capitolul încredere, se află Sorin Oprescu (55%) şi premierul Victor Ponta (50%). Românii au încredere şi în Dan Voiculescu (23%), dar şi în Daniel Constantin (27%). Cei doi se situează înaintea preşedintelui României, Traian Băsescu (17%) şi primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc (15%).


Intenții de vot

Studiul IRES mai relevă faptul că în ianuarie 2013, USL cunoaște o creștere semnificativă a intenției de vot, 62% față de 45% în 2011. În consecință, fostul partid de guvernământ – PDL – a scăzut cu zece procente - de la 27% în 2011 la 17% în 2013. 74% dintre români sunt de părere că în anul 2013 se vor aduce modificări Constituției, iar 56% dintre aceștia sunt încrezători că alianța USL nu se va rupe. 65% dintre respondent cred că anul acesta se va adopta noua lege a sănătății. 51% dintre participanții la studiu cred că USL nu va reuși să crească nivelul de trai și să relanseze economia în 2013.

Hosu: „Ar fi ciudat să vedem tripleta Oprescu – Ponta – Antonescu şi peste şase luni…“

Preferinţele românilor se pot schimba în câteva luni, atrage atenţia sociologul clujean, Ioan Hosu. Aceasta pentru că greul abia acum începe. „Este normal să vedem figuri ale puterii între preferinţele opiniei publice. Ar fi ciudat însă, să văd aceeaşi tripletă Oprescu - Antonescu - Ponta - şi peste şase luni…pentru că nu au început să se erodeze. Vom vedea, din aprilie încolo, ce se va întâmpla, după ce vor fi luate anumite măsuri, după ce acestea vor fi aplicate. Cum vor reacţiona românii în timp, la măsurile luate, la buget, la discuţiile legate de imunitatea parlamentarilor şi numai, vom vedea în scurt timp“, a spus Hosu.


Opoziţia poate influenţa preferinţele românilor

Pe de altă parte, preferinţele opiniei publice vor fi influenţate şi de ceea ce va face Opoziţia, mai atrage atenţia Hosu. „Va trebui să vedem care va fi discursul Opoziţiei şi ce vor face aceştia în perioada următoare. Referitor la discuţiile legate de imunitatea şi statutul parlamentarilor, am văzut reacţii destul de slabe, din partea celor de la PDL, mai ales la Bucureşti. Într-adevăr, la Cluj, au mai fost reacţii. Dar până acum, leadership-ul PDL este destul de reţinut“, a mai spus sociologul.

 

abonare newsletter