Politică

Ambasadorul Algeriei: Nu a fost o eroare de comunicare din partea autorităţilor noastre

<p><strong>Ambasadorul Algeriei la Bucureşti, Habib Chawki Hamraoui, a declarat, luni, că nu a fost nicio eroare de comunicare din partea autorităţilor din ţara sa privindu-i pe ostaticii români de la In Amenas, arătând că au fost transmise informaţii clare despre starea acestora.

"Noi am spus clar autorităţilor române că avem un decedat, trei eliberaţi şi unul despre care nu aveam informaţii şi, când am aflat de decesul celui de-al cincilea, le-am transmis la momentul oportun", a declarat ambasadorul algerian, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţii corpului diplomatic.


Întrebat de ce nu s-a comunicat în primă fază că al cincilea român ostatic eliberat era rănit grav, ambasadorul algerian a subliniat că nu a avut această informaţie.

"Nu avem ce să ne reproşăm", a adăugat el, arătând că autorităţile din ţara sa au intervenit pentru salvarea tuturor ostaticilor, fără discriminări sau preferinţe.


"În faţa unui asemenea act, nu se pune problema naţionalităţii. Toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi a lui Dumnezeu. Niciunul nu e mai scump pentru altul. Carta Drepturilor Omului e clară, fără discriminări, intervenim pentru salvarea tuturor. Am intervenit pentru salvarea tuturor. Dacă putem apoi, de dragul politicii şi al protecţiei mediului, să salvăm arborii şi animalele, am făcut-o", a declarat ambasadorul Habib Chawki Hamraoui, vizibil iritat de întrebările jurnaliştilor români referitoare la modul în care s-a intervenit la In Amenas.

"Aş vrea să vă spun că a fost o operaţiune complexă şi complicată, comandourile erau constituite din persoane de naţionalitate străină, doar trei algerieni. Armata algeriană a fost obligată să intervină în teren la momentul oportun atât pentru eliberarea celor 800 de ostatici, algerieni şi străini, şi pentru a nu crea un precedent în negocierea cu teroriştii. Aş vrea să transmit poziţia clară a Algeriei: fără negocieri cu teroriştii şi luptă neobosită pentru terorismul internaţional", a spus diplomatul algerian.


El a subliniat şi că acţiunea armatei din ţara sa a fost "rapidă", într-o situaţie în care deciziile se luau la minut "pentru a nu-i lăsa pe terorişti să preia destinul lumii prin ostatici şi acte cum au fost acestea".

De asemenea, el a ţinut să prezinte condoleanţe poporului român, familiilor victimelor atacului terorist, dar şi "bucuria eliberării celorlaţi".


Duminică, secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, a declarat că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile algeriene nu au informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter