monitorulcj.ro Menu

Politică

Cum să scăpăm de incompatibilii din Parlament?

Parlamentarii incompatibili şi-ar putea pierde mandatul, fără vot în plen.

O propunere de modificare a statutului aleşilor prevede ca parlamentarii să rămână automat fără mandat, în momentul în care instanţa îi declară incompatibili, informează Ziare.com.

Secretarul Camerei, Eugen Nicolicea a declarat, zilele trecute că prin precizările ce vor fi introduse în Statutul deputatului şi senatorului, Parlamentul nu va mai fi nevoit să dea un vot pentru un mandat de parlamentar care încetează prin demisie, deces sau alte împrejurări. În caz de incompatibilitate, mandatul parlamentarului încetează la data hotărârii definitive şi irevocabile dată de instanţă, astfel încât plenul va fi anunţat de această hotărâre şi nu va mai exista un vot în privinţa aceasta cum era până acum. Cu alte cuvinte, se simplifică procedura prin care un incompatibil rămâne fără mandat. Unii parlamentari atrag însă atenţia că în sensul modificării statului parlamentarilor, există chiar mai multe propuneri, care vor trebui puse cap la cap, după ce vor trece şi prin comisiile de specialitate.

Mircea Irimie: „Este suficientă hotărârea instanţei“

Propunerea nu a ajuns însă la urechile unora dintre noii parlamentarii clujeni, care admit că nu pot vorbi în necunoştinţă de cauză. Alţii, dimpotrivă, o susţin, însă consideră că ultimul cuvânt ar trebui să îl aibă specialiştii, mai exact, reprezentanţii din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Noul deputat PDL de Cluj, Mircea Irimie consideră că „este suficient ca instanţa să dea o hotărâre definitivă, fără a mai exista vot în Parlament“. „Cred că, parlamentarul ar trebui să renunţe chiar el la mandat sau să aleagă între două surse de venit, fără să mai fie atâtea proceduri. De asemenea, cred că ar trebui să existe reguli clare în privinţa obligaţiilor pe care le are un parlamentar, în privinţa statutului parlamentarilor“, a declarat Irimie pentru Monitorul de Cluj.

Alexandru Cordoş: „În principiu, susţin această propunere“

Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş susţine că unele modificări cu privire la statutul aleşilor vor trebui făcute şi la Legea electorală, şi chiar în Constituţie. „Există această propunere, există chiar mai multe propuneri, însă urmează să intre şi la comisiile de specialitate. Eu susţin în principiu această propunere, dar aici trebuie subliniate câteva aspecte şi puse în acord, astfel încât să nu mai fie nicio confuzie. Adică, este clar că dacă instanţa îl declară incompatibil, şi hotărârea este definitivă, Parlamentul nu mai are ce vota. Asta înseamnă să se respecte legea. Nu putem vota împotriva separării puterilor în stat. Dar, pe de altă parte, Parlamentul este şi cel care îl validează pe ales, atunci când este ales. Conform principiului simteriei, tot Parlamentul trebuie să ia act şi de încetarea mandatului. De aceea spun că sunt două aspecte aici de care va trebui să ţinem seama atunci când vor fi decise aceste modificări“, a spus senatorul, pentru Monitorul de Cluj.

În schimb, colega sa de partid, noul parlamentar PSD Aurelia Cristea nici nu a auzit de propunere. „Nu comentez această propunere pentru că nu o cunosc. Nu pot să comentez ceva ce nu am văzut, trebuie mai întâi, să văd despre ce este vorba“, a spus Aurealia Cristea.

Un Parlament plin de incompatibili

Vă reamintim, în 2012, Senatul s-a împotrivit încetării mandatului liberalului Mircea Diaconu,  iar după acest vot CSM a sesizat CCR cu un conflit de constituţionalitate între puterea judecătorească (ÎCCJ) şi cea legislativă, CCR acceptând sesizarea. În decembrie, Mircea Diaconu a demisionat pentru a evita repetarea situaţiei iniţiale, iar plenul a luat apoi act de decizia lui. În noul Parlament, 20 de aleşi s-au aflat în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, iar opt dintre aceştia şi-ar putea pierde mandatele. Asta în cazul în care instanţele de judecată, pe rolul cărora se află deja cauzele, vor confirma constatările ANI prin decizii definitive.