Politică

Memoriu pentru sprijinirea proiectelor judeţului Cluj

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/11/cons jud.jpg" border="0" title="Parlamentarii şi consilierii judeţeni au discutat despre proiectele judeţului " style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0px none;" />Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu le-a cerut sprijin parlamentarilor clujeni pentru finalizarea unor proiecte prioritare pentru clujeni. </span></strong></p>

 



Cele şase proiecte sunt cuprinse într-un memoriu „privind susţinerea proiectelor de importanţă majoră pentru dezvoltarea judeţului“ şi vizează domeniile sănătate, cultură şi transport. Pentru realizarea lor, Consiliul Judeţean solicită fonduri în valoare de 12.922.577,432 lei de la bugetul de stat.


Toţi parlamentarii au fost de acord cu faptul că una din priorităţile judeţului Cluj este Spitalul Regional de Urgenţă. Acest proiect este, de altfel, o prioritate şi pentru ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a subliniat Uioreanu. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, aflat în plin proces de extindere, este cel de-al doilea mare obiectiv pe care aleşii judeţeni şi din Parlament trebuie să sprijine. Uioreanu a subliniat că pentru finanţarea devierii Someşului şi pentru exproprieri, banii de la bugetul judeţului sunt insuficienţi. De asemenea, extinderea parcurilor industriale tetarom I, II, III, IV, pentru care este necesar sprijin financiar de la guvern, este o altă prioritate pentru clujeni. Extinderea acestor parcuri ar costa în jur de 120. milioane de lei. Sistemul de Management Integrat al deşeurilor este o altă urgenţă pentru clujeni, au subliniat unii dintre parlamentarii prezenţi la întâlnire. De asemenea, Campusul Teologic necesită un sprijin în valoare de 12 milioane de lei, iar Catedrala Greco Catolică din Piaţa Cipariu necesită 1 milion de lei.


„Înţepături“ între Putere şi Opoziţie


Nu toţi parlamentarii s-au prezentat la întâlnirea de la Consiliul Judeţean, şi, cum era de aşteptat, nu au lipsit „înţepăturile“. Deputatul (UDMR) Mate Andras a declarat că pentru proiectele Clujului nu se poate face lobby, atâta timp cât nu există o lege a lobby-ului, însă a asigurat că va sprijini materializarea acestor obiective. La rândul său, deputatul (PDL) Adrian Gurzău a declarat că „speră ca întâlnirea de la CJ să nu fie doar un exerciţiu de imagine“ şi că, la aceasta ar fi trebuit să participe şi prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan.

Deputatul PSD Cornel Itu a atras atenţia că proiectele prezentate vizează în primul rând municipiul Cluj-Napooca, în timp ce alte localităţi sunt lăsate pe dinafară. Un parc industrial ar fi necesar în zona Dej-Gherla, pentru crearea locurilor de muncă, a subliniat el.

abonare newsletter