Politică

Ponta: În acest an vom cheltui mai mult decât producem. La sfârşitul anului 2013, fiecare va fi mai dator cu 150 de euro

<p><strong><img src="documente/stories/2012/05_mai/07/03-victor%20ponta.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Palatul Victoria, în conferinţa de presă în care prezintă "starea naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani, că "în acest an vom cheltui mai mult decât producem" şi că, la sfârşitul anului, "fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro", scrie Mediafax.

 


DECLRAŢIILE PREMIERULUI:

- Prezentăm situaţia bugetului, ceea ce orice cetăţean cunoaşte drept bani publici.

- Aş vrea să fac două precizări de introducere: în primul rând vreau să lămuresc termenul de starea bugetară a naţiunii, termen preluat din Statele Unite. În România sistemul constituţional este diferit.

- Guvernul nu are niciun ban al său. Guvernul gestionează nişte bani care sunt luaţi de la cetăţenii României pentru a fi folosiţi pentru cetăţenii României.

- Este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor. Am folosit un procedeu pentru a vorbi mai clar, de a vorbi în cifre rotunde

- Astăzi voi arăta ce înseamnă bugetul şi starea financiară, cheltuielile pe care trebuie să le facem în 2013, măsuri pentru 2013. Datoriile pe care le avem de plătit aparţin României. Nu îmi propun să fac un atac la adresa opoziţiei, ci să prezint viziunea noastră.

- Mă voi referi la perioada începând cu 2000, încheiată în 2008 cu creştere economică. După 2008, din cauza crizei economice, România a oprit acest drum ascendent şi obligaţia noastră este să readucem România pe creştere.

- Avem 10, 2 miliarde de euro de plătit pe salarii, 11, 1 miliarde euro pe pensii, o sarcină dificilă, dar pe care ne-am asumat-o şi de care toţi ne vom folosi de ea când vom ajunge la pensie, 7,8 miliarde euro pe investiţii şi 7,6 miliarde euro pe bunuri şi servicii.

- Vom avea de plătit 2,5 miliarde de euro dobânzi, contribuţia României la Uniunea Europeană 1,4 milioane euro, alte trasnferuri şi cheltuieli 2,9 miliarde euro.


Victor Ponta este însoţit de ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

abonare newsletter