Politică

Papahagi: „PDL nu trebuie să cedeze teren unui PNL becalizat“

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/06/07-adrian-papahagi.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Adrian Papahagi subscrie părerii multor democrat liberali care susţin că, în PDL, este nevoie rapid de un congres lămuritor. </strong></p>

 


În opinia lui Papahagi, PDL are nevoie de leadership vizionar, „cu bătaie lungă: nu doar 2014, ci 2016-2019!“.

„Văd că, după înfrângerea din 9 decembrie, marea problemă a PDL sunt intelectualii Preda și Voinescu (în paranteze fie spus, singurii care și-au asumat eșecul colectiv prin demisia de onoare din funcțiile deținute în partid). Am auzit și eu diverși colegi cu voturi puține dând vina ba pe ARD, ba pe MRU sau pe Mihai Neamțu. M-aș întreba: unde erau toți acești guralivi în vară, la suspendare? Au intrat în Parlamentul rușinii, adesea în colegii închise de USL sau, indirect, prin voturile obținute de alții (inclusiv de mine), iar acum tot ei dau lecții și pronunță excluderi sau arderi în efigie“, scrie Papahagi pe Facebook.


PDL, în derivă

În opinia democrat liberalului, în acest moment, PDL e în derivă, fosta ARD e fragmentată și învrăjbită, iar PNL se pregătește deja să ocupe, singur, flancul drept. El subliniază, în schimb, faptul că PDL are nevoie de o doctrină clară, creștin-democrată. „Nu avem dreptul să cedăm teren unui PNL becalizat, anti-european, vândut securistului Voiculescu și livrat PSD. PNL s-a compromis iremediabil în această vară, chiar dacă lumea nu a perceput încă acest lucru. Cred că dreapta trebuie reconstruită, cu un PDL renovat din temelii, cu partidele care au format ARD, cu noi achiziții din lumea întreprinzătorilor onești, din societatea civilă, din mediul academic. În 2014 și 2016 va avea loc o înfruntare între un PSD întărit la guvernare și o dreaptă care va trebui să se reinventeze din mers și să crească în opoziție. Vestea bună este că românii au votat mereu schimbarea. Ca în 1996 și 2004, avem toate șansele să câștigăm partida în 2016 (orizont îndepărtat, nu?)“, a completat Papahagi, pentru Monitorul de Cluj.

Dreapta trebuie să propună, cât de curând, un candidat la prezidenţiale

Papahagi mai subliniază faptul că dreapta trebuie să propună cât de curând un candidat la prezidențiale. „Nu cred însă că vom putea câștiga în 2014 cu nimeni care a fost lansat și susținut de Traian Băsescu - e ingrat, dar așa este (s-a văzut în 9 decembrie). Devine esențial să pregătim nu unul, ci zece lideri tineri pentru 2016 și 2019. Iar în 2019 dreapta va trebui să-și selecționeze candidatul în mod serios, în urma unor primare, nu pe sondajele lui pește“, crede el.


Tişe: „Este nevoie de competiţie în partid, pentru desemnarea candidatului“

O poziţie în privinţa situaţiei în care se află acum PDL a avut şi senatorul Alin Tişe. În opinia sa, PDL va reveni în forţă, ca principal partid de opoziţie. Asemenea lui Papahagi, Tişe susţine că democrat liberalii trebuie să îşi desemneze candidatul la prezidenţiale anul acesta. El a declarat joi, la Cluj Napoca, într-o conferinţă de presă, că şi Emil Boc este un potenţial candidat. „Cred că PDL are nevoie de o competiţie internă astfel încât cel mai bun să poată fi candidat la preşedinţie în 2014. Ar trebui înainte o competiţie pentru desemnarea candidatului în stare să câştige alegerile. Emil Boc poate fi un potenţial candidat, la fel ca alţii. Este prematur să spunem acum cu certitudine cine va fi, pentru că numele trebuie discutate în PDL. Va fi congres extraordinar în luna mai şi cred că prioritatea viitoarei conduceri legitime este să identifice candidaţii cei mai buni. Cred că PDL are resursa umană să dea un candidat viabil“, a spus Alin Tişe.


Citiţi şi: Democrat liberalii îşi fac „autocritica“

Ultimele Stiri
abonare newsletter