monitorulcj.ro Menu

Politică

Boc, despre regionalizare: Militez pentru unificarea a cinci judeţe şi crearea unui judeţ puternic. Guvernatorul să fie ales, nu un personaj de paie numit de USL

Fostul prim ministru Emil Boc nu este de acord cu regionalizarea României în forma propusă de USL şi a declarat că el militează pentru unificarea unui număr de cinci judeţe şi crearea unui judeţ puternic. De asemenea, în viziunea lui Boc guvernatorul regiunii trebuie să fie ales prin vot direct şi nu numit de cei de la USL.

 

„Să vedem prima dată despre ce regionalizare discutăm. Pentru că nu s-a stabilit nici forma proiectului, nici forma de realizare a regionalizării, nici modalitatea de desemnare a celui care va conduce regiunea. Din punctul meu de vedere, guvernatorul trebuie să fie ales în mod direct pentru a avea autoritate, legitimitate şi forţă. Dacă va fi produsul voinţei primarilor dintr-o regiune clar că USL-ul va pune un personaj de paie acolo care să fie reprezentantul regiunii fără forţă, fără personalitate şi fără putere, ca atare. Trebuie multe lucruri lămurite din acest punct de vedere, eu aş milita pentru coagularea judeţelor, unificarea a cinci judeţe, crearea unui judeţ puternic care să se numească aşa cum vom decide în urma consultării, să se păstreze actualele structuri descentralizate pentru ca populaţia să nu facă niciun pas în plus pentru a-şi lua buletinul, certificatul de naştere, permisul de conducere, dar dacă vrem să avem eficienţă trebuie să comasăm judeţele nu să creăm structuri peste judeţe care nu vor face alttceva decât să fie în conflicte cu judeţele existente”, a precizat fostul premier, Emil Boc.

USL vrea, prin modificarea Legii fundamentale, reorganizarea administrativ teritorială a ţării prin crearea regiunilor, limitarea atribuţiilor executive ale preşedintelui, modificarea numirii judecătorilor la CCR, eliminarea cvorumului pentru orice tip de referendum, dar şi posibilitatea modificării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale cu votul a două treimi dintre aleşi.