Politică

Emil Boc: USL va avea preşedintele ţării în 2014 doar dacă va fi ales de Parlament

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><strong><span style="font-size: small;">Fostul premier Emil Boc consideră că USL nu vor avea preşedinte în 2014 dacă se va menţine actualul sistem de vot din cauză că guvernarea uzează, iar un candidat al Puterii are şanse mult mai mici să câştige. </span></strong></p>

„Am văzut o declaraţie a PNL cu privire la preşedinţia anului 2014 şi alegerea preşedintelui de către Parlament. Ce ascunde această declaraţie? Singura şansă certă a USL de a avea preşedinte în 2014 este să modifice Constituţia şi preşedintele să fie ales de Parlament. Aceasta este miza de a-şi asigura 100% preşedinţia în 2014 pentru că dacă o lasă la mezat, la competiţie politică s-ar putea să aibă probleme având în vedere anii grei care urmează de guvernare. Dar, dacă rămâne ca preşedintele să fie ales de Parlament, ei au deja două treimi acum şi oricând pot să aleagă ce preşedinte doresc”, a explicat, astăzi, Emil Boc.



Fostul prim-ministru este de părere că „miza acestor discuţii este de a-şi securiza cu orice preţ funcţia prezidenţială, fie ea şi printr-un regim parlamentar. Dacă se menţine actuala formulă de desemnare a şefului statului, prin vot direct, pot avea probleme pentru că inevitabil guvernarea uzează şi cu siguranţă orice candidat al Puterii va avea şanse mai mici de a fi preşedinte decât dacă îl alege Parlamentul”.


Boc a afirmat că pentru alegerea preşedintelui de către Parlament este nevoie de modificarea Constituţiei şi estimează că este posibil ca un referendum în acest sens să nu treacă. „Cred că demersul acesta va avea o problemă la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Consider că ar fi probleme să treacă la un asemenea referendum din perspectiva oamenilor care, ştiu eu din sondaje, peste 70% s-au pronunţat pentru alegerea preşedintelui, în continuare, de către popor şi de către Parlament”, a conchis fostul premier.

abonare newsletter