Politică

De ce nu vrea Emil Boc să majoreze taxele locale

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/08/emil boc m 4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Bugetul municipiului Cluj-Napoca îşi permite, în acest moment, să nu meargă pe majorarea impozitelor şi taxelor locale, asigurând, în acelaşi timp, finanţarea proiectelor pe care le are Primăria, a declarat Emil Boc. </strong></span></p>

Decizia de a nu majora impozitele şi taxele locale a fost o decizie de oportunitate „nu în cuantumul taxelor locale stă esenţa bugetului municipiului Cluj-Napoca", a mai spus edilul.


"Este o decizie şi politică, şi socială, o decizie de oportunitate. Noi am făcut o analiză în Consiliul Local şi am constatat că ponderea impozitelor şi taxelor locale în bugetul municipiului este între 8 şi 12%. Deci nu în cuantumul taxelor locale stă esenţa bugetului municipiului Cluj Napoca. O majorare în acest an cu 16% nu ne îmbunătăţeşte semnificativ bugetul. Din această perspectivă, ne-am uitat la componenta socială - şi am fost omul care a luat cele mai dure măsuri de austeritate în aceşti ani şi ştiu ce înseamnă scumpirile care au venit de la 1 ianuarie - şi am spus că, dacă putem undeva să nu majorăm o taxă, să n-o facem anul acesta şi să aşteptăm pentru anii următori. Am spus că nu e bine să mai punem o povară suplimentară fiscală pe umerii clujenilor pentru că şi aşa trebuie să sufere creşterea preţului la gaz, energie electrică, la carburanţi şi la alte lucruri, pentru că Guvernul Ponta nu a negociat cum trebuie liberalizarea preţurilor la utilităţi, şi românii vor plăti nişte preţuri de-i va ustura foarte serios la buzunare în 2013. A fost o decizie politică de oportunitate, iar bugetul municipiului Cluj-Napoca îşi permite, în acest moment, să nu meargă pe majorarea impozitelor şi taxelor locale, asigurând, în acelaşi timp, finanţarea proiectelor pe care primăria le are", a spus Emil Boc, la Realitatea TV.


Dacă Guvernul Ponta nu emite un act normativ prin care primăriile să aibă ultimul cuvânt de spus, taxele şi impozitele locale vor creşte cu 16%, în toată ţară.


Edilii se plâng că, deşi premierul Victor Ponta a declarat că fiecare primar hotărăşte dacă majorează sau nu impozitele şi taxele locale, nu există o hotărâre oficială în acest sens.



 

Citeşte şi:


Emil Boc despre războiul taxelor locale cu Victor Ponta: DIVERSIUNE, IPOCRIZIE, INCOMPETENŢĂ

Premieră: De săptămâna viitoare, Primăria Cluj nu mai încasează impozite şi taxe locale

abonare newsletter