Politică

Tokes şi Kelemen Hunor fac declaraţii surprinzătoare

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="http://monitorulcj.ro/documente/stories/02_februarie/28_ziua/kelemen-hunor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Europarlamentarul Laszlo Tokes a proclamat, într-o conferinţă de presă susţinută, la sfârşitul săptămânii trecute, la Oradea, anul 2013 drept „anul autonomiei".

„Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeană, o instituţie democratică. Autonomia în cadrul federalismului, plecând de la existenţa sa deja în Europa şi având în vedere de a fi creată şi în Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic şi naţional", a spus Laszlo Tokes. Fostul episcop reformat a precizat că şi-ar dori ca aceste obiective să fie discutate de toţi reprezentanții comunităţii maghiare. „Reînnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborării maghiaro-maghiare în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo să reprezinte cu adevărat interesele ungurilor din bazinul carpatic, să organizăm o masă rotundă maghiaro-maghiară pe problemele majore ale maghiarilor din România în relaţiile cu majoritatea românească, iar acest lucru nu se poate face în cadru privat între UDMR şi Guvern", a mai spus Laszlo Tokes.


Toro Tibor, liderul PPMT, a întărit afirmaţiile făcute de Tokes, spunând că în momentul de faţă se lucrează la un calendar al acţiunilor din acest an menite „să promoveze autonomia şi federalismul".

Kelemen Hunor: „Politicienii români nu sunt siguri că România e a lor“

 


O altă declaraţie interesantă a venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, într-un interviu acordat presei maghiare. „Politicienii români nu sunt nici până în ziua de azi siguri pe ei că România e a lor, deși, suntem la 68 de ani de la Al Doilea Război Mondial. În plus, formarea națiunii române are un decalaj de un secol față de procesele similare din statele Europei de Vest. Formarea națiunii române nu a început în zorii secolului 18. În cel mai bun caz, acest început poate fi plasat în anii revoluției de la 1848-49 sau, mai curând, pe la începutul secolului 20", a declarat Kelemen Hunor pentru hvg.hu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter