monitorulcj.ro Menu

Politică

Cine a câştigat şi cine a pierdut încrederea electoratului după alegeri?

Un sondaj al Centrului Pentru Studierea Opiniei şi Pieţei, publicat de Evz.ro, arată că politicieni precum Mihai Răzvan Ungureanu, Gigi Becali, Dan Diaconescu şi Dan Voiculescu au pierdut din încrederea electoratului.

 

Astfel, studiul, primul după alegeri, arată cine sunt beneficiarii situaţiei politice actuale. Victor Ponta se bucura, în noiembrie, de încrederea a 27% dintre români. O lună mai târziu, procentul încrederii ajungea la 29%. Barometrul CSOP arată că liderul PNL, Crin Antonescu a câştigat 2% în ultima lună a anului trecut, ajungând la 23% încredere. Elena Udrea este, de asemenea, pe un trend ascendent cu 13% şi cu un avans de două procente faţă de luna noiembrie. O serie de politicieni au pierdut capital politic între noiembrie şi decembrie 2012. Cei mai mulţi provin din alianţa electorală România Dreaptă. Preşedintele PDL, Vasile Blaga şi liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu au pierdut câte două, respectiv 3 procente iar Gigi Becali chiar 4 procente, cu toate că a intrat în Parlament cu peste 50% plus unu din voturi. 10% dintre cei chestionaţi au spus că au încredere în finanţatorul Stelei.

Percepţia asupra partidelor

Studiul arată şi care este percepţia românilor asupra partidelor. Ei văd Partidul Social-Democrat formaţiunea cu cei mai mulţi oameni capabili. Pe locurile doi şi trei se află PDL, respectiv PNL. Barometrul arată şi că, în opinia oamenilor, PDL are cei mai mulţi membri corupţi, iar PSD s-ar lupta cel mai aprig cu acest fenomen. 44% dintre respondenţi spun că nu au încredere că Guvernul îşi va îndeplini promisiunile făcute, iar 45% dintre ei nu cred în capacitatea Executivului de a-i ajuta să treacă cu bine criza economică.

Cercetarea CSOP a fost publicată în Evenimentul Zilei. 1002 persoane au fost chestionate între 12 şi 18 decembrie, sondajul având o marjă de eroare de 3,1%.