Politică

Secţia pentru judecători a CSM a cerut anularea alegerilor pentru conducerea Consiliului

<p><span style="font-size: small;"><strong>Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, Plenul Consiliului urmând să ia o decizie în privinţa acestei solicitări, pentru care este necesară majoritatea de voturi. </strong></span>

Preşedinta CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului.


Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.


Judecătorul Mircea Aron a spus că ar fi neobişnuit "un tandem la nesfârşit" între Oana Schmidt Hăineală şi Alina Ghica.


În opinia lui Aron, este revocabilă decizia CSM, în ideea de a fi incapacitate de a funcţiona Consiliul.


Aron a precizat că dacă un magistrat îşi dă seama că a greşit, el nu continuă în greşeală, iar o decizie nu face practică.


Daniel Morar a afirmat că nu este admisibă cererea, amendând acest demers.

În replică, Aron i-a spus lui Morar că a criticat Înalta Curte, susţinând că nu ştie să aplice legea, însă o decizie poate fi criticată şi că o spune într-un cadru particular nu la televizor cum a făcut-o şeful DNA. Morar i-a replicat că nu are decât să-l dea în judecată, iar Aron a spus că poate o va face.

La rândul său, pocurorul Bogdan Gabor a afirmat că revocarea hotărârii este inadmisibilă. O revocare ar putea fi posibilă doar dacă şi-a îndeplinit defectuos mandatul, iar Hăineală nici măcar nu şi l-a început, a mai spus Gabor, adăugând că el va vota "cu nu".

Cererea de revocare a hotărârii de învestire a lui Hăineală ca şef al CSM a generat dispute între membri ai Consiliului, însă faptul că Alina Ghica a anunţat că îşi depune din nou candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a determinat-o pe Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei, să aibă o replică dură: "Nu suntem în Parlament, să votăm la nesfărşit", potrivit Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter