Politică

Băsescu, despre întâlnirea cu Ponta şi Antonescu: În calitate de preşedinte, mă interesează colaborarea cu majoritatea parlamentară

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/07_iulie/06_ziua/05%20basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că este interesat de colaborarea cu majoritatea parlamentară, pentru că de acest lucru depinde exercitarea funcţiei sale, punctând că întâlnirea sa de săptămâna trecută cu premierul Victor Ponta şi şeful Senatului, Crin Antonescu, a fost una normală, scrie Agerpres.</strong></span></span></p>

 

"Văd că în ultimele zile a făcut mare vâlvă o întâlnire preşedinte, prim-ministru, preşedintele Senatului şi domnul Dragnea. Oameni buni, vreau să ştiţi următorul lucru: în calitate de preşedinte mă interesează colaborarea cu majoritatea parlamentară, pentru că exercitarea funcţiei mele depinde de colaborarea cu majoritatea parlamentară. Sigur, cu tot Parlamentul, dar cu majoritatea parlamentară avem obiective comune - integrarea mai puternică în UE - nu se poate face decât în parteneriat preşedinte cu majoritatea, cel puţin majoritate. Mai profunda integrare în NATO - aceleaşi condiţii, preşedintele singur nu poate, guvernul singur nu poate", a arătat preşedintele, la finalul consultărilor privind desemnarea premierului.

El a dat ca exemplu şi parteneriatele strategice pe care România le are cu SUA, Turcia, Franţa, Polonia, Coreea de Sud, despre care spune că nu pot fi derulate decât în colaborare între preşedinte şi majoritate.

"E de revizuit Constituţia. Nu ştiu cum o s-o revizuiţi după votul ăsta, cred că ne dăm seama de discrepanţa dintre ce au vrut românii la referendumul din 2009 şi ce-a ieşit", a mai spus Băsescu.

Şeful statului le-a mai transmis reprezentanţilor formaţiunilor parlamentare că ar trebuie să considere drept priorităţi şi legea sănătăţii, reorganizarea administrativă şi legea electorală, domenii în care este nevoie de colaborare.

"Avem comun preşedinte-Guvern politica de apărare, politica de securitate, numirile de procurori, numirile de ambasadori, avansările de generali. Deci, eu nu am cum să nu colaborez cu majoritatea parlamentară. Am văzut şi afirmaţii ridicole de genul - 's-au întâlnit la miezul nopţii'. Nu, ne-am întâlnit ca oamenii normali, la ora opt seara. Majoritatea era în discuţii cu UDMR, după ce au terminat ne-am putut vedea. Nu ne-am văzut nici la miezul nopţii, nici ascunşi. Dacă majoritatea parlamentară va dori să continuăm acest mod de a discuta, o voi face, cum voi discuta şi cu opoziţia", a completat Băsescu.

Sâmbătă, copreşedintele USL Crin Antonescu a afirmat că a avut, împreună cu premierul Victor Ponta, o întâlnire informală cu preşedintele Traian Băsescu, la care s-a discutat despre desemnarea viitorului şef al Guvernului.

"A fost o întâlnire informală (cu Traian Băsescu - n.r.). Eu nu am niciun motiv să evit răspunsul, pentru că nu am nimic de ascuns. (...) Înţeleg neliniştile care pot veni în aceste momente şi înţeleg neliniştile în legătură cu venirea la guvernare a UDMR, neliniştile în legătură cu un posibil pact cu Traian Băsescu. Am aceleaşi sentimente, aspiraţii şi nelinişti ca fiecare din oamenii care au votat cu USL. Nu e vorba de niciun parteneriat. Da, a fost o întâlnire informală, nu a fost secretă, ci informală. În viaţa politică există întâlniri informale. Asta nu înseamnă pact, asta nu înseamnă înţelegere, renunţarea la poziţiile publice adoptate. Dar nu înseamnă nici conferinţă de presă. Există şi în regulile politicienilor ca despre întâlniri informale să nu bată toba", a spus atunci Crin Antonescu.

El a ţinut să sublinieze că la acea întâlnire "nu a semnat nimeni în numele USL şi nu s-a angajat la vreun compromis".

abonare newsletter