Politică

Băsescu a spus partidelor că anunţă premierul la 12.00. Ponta, singura propunere a partidelor -surse

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/17/03-basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu le-a spus liderilor partidelor prezenţi la consultările de la Cotroceni că va anunţa premierul desemnat la ora 12.00, iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost singura propunere a partidelor pentru poziţia de prim-ministru, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice. </strong> </span></p>

 

Conform surselor citate, şeful statului le-a spus celor prezenţi la consultări că va anunţa în mod public desemnarea premierului la ora 12.00.


Din partea partidelor, singura propunere pentru poziţia de prim-ministru a fost Victor Ponta, susţinută de partidele din USL, respectiv PSD, PNL, PC şi UNPR, au relatat aceleaşi surse.


Consultările de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi partidele parlamentare, pe tema desemnării premierului, s-au încheiat, acestea durând aproximativ 20 de minute.


Deocamdată, presa nu are acces în Palatul Cotroceni, însă sunt aşteptate declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu la ora 12.00.


Înaintea consultărilor cu şeful statului, liderii USL au avut o întâlnire. Din partea USL, la discuţii au participat Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR). Liderul PNL Crin Antonescu a refuzat să participe la consultări, deşi, aşa cum a declarat, săptămâna trecută a participat, alături de Victor Ponta, la o întâlnire informală la Cotroceni, cu preşedintele Băsescu.


La consultările de la Cotroceni au mai fost invitaţi Vasile Blaga (PDL), Simona Man (PPDD), Kelemen Hunor (UDMR), Mihai-Răzvan Ungureanu (FC), Aurelian Pavelescu (PNŢCD), precum şi minorităţile naţionale din Parlament.

Conform Constituţiei, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

Cum se desemnează premierul?

Legea fundamentală prevede, la articolul 103, că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

După desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

În plenul reunit al Parlamentului, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, se înaintează de îndată preşedintelui, în vederea numirii Guvernului.

Un nou guvern îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului de credinţă în faţa preşedintelui.

Dacă Legislativul nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, Constituţia stabileşte, la articolul 89, că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele poate să dizolve Parlamentul.


 

Citeşte şi:


Preşedintele Traian Băsescu se consultă luni cu partidele parlamentare, în vederea desemnării premierului

Ponta: Desemnarea premierului este doar o formalitate

 

abonare newsletter