Politică

Guvernul dă liber majorărilor la taxe și impozite locale. Ce spun primarii?

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/13/desc14-12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, însă a aruncat responsabilitatea pe umerii autorităţilor locale.</strong> </span></p>

 



Administraţiile locale au posibilitatea să majoreze taxele şi impozitele, dacă doresc, dar nu sunt obligate.


Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. Ponta a mai declarat că nu va publica Hotărârea de Guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.


Cu toate că nu va fi publicată, cel puţin deocamdată, decizia a stârnit deja reacţii în rândul primarilor din ţară. Cu atât mai mult, cu cât măsura a fost anunţată la doar o zi după finalizarea redistribuirilor de la parlamentare.


Primarii PDL şi UDMR din judeţul Cluj spun că nu vor majora taxele şi impozitele locale, acestea rămânând la nivelul celor din 2012. În schimb, primarii USL au precizat că într-o ţară în care e inflaţie taxele şi impozitele nu pot fi menţinute la acelaşi nivel cu cel de anul trecut.

În Cluj-Napoca, taxele rămân neschimbate

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că valoarea taxelor şi impozitelor va rămâne neschimbată, la fel ca în 2012. Consilierii locali vor vota în şedinţa de astăzi proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor pe anul 2013. Dacă proiectul va trece de votul consilierilor, vor rămâne neschimbate impozitele pe clădiri, mijloace de transport, terenuri, taxa hotelieră, taxa pentru spectacole de 2% şi taxa pentru publicitate de 2%. De asemenea, se va menţine bonificaţia de 10% pentru persoanele fizice şi juridice care vor plăti taxele şi impozitele în anumite termene. Conform Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, o analiză comparativă  a realizărilor din 2008-2012 arată că, în sume absolute, realizarea veniturilor a crescut an de an de la 19,7 milioane în 2008 la peste 27,5 milioane în 2012 la persoane fizice.

Ştefănie: „Au aruncat răspunderea pe umerii autorităţilor locale“

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie (PDL), susţine că proiectul este „o absurditate“. Mai mult, subliniază acesta, nu poţi arunca responsabilitatea pe umerii autorităţilor locale. „Noi nu le vom majora. Am avut deja şedinţă de Consiliu Local, luna trecută. Au fost aprobate taxele şi impozitele fără majorări, astfel menţinându-se la nivelul anului 2012, pentru 2013. Cred că această ordonanţă este o absurditate, nu poţi lăsa pe umerii autorităţilor locale o asemenea răspundere. Să le stabilească ei, măcar, nu să plaseze o asemenea responsabilitate altora, pentru că situaţiile diferă, de la caz la caz“, a spus Ştefănie pentru Monitorul de Cluj.

„De ce nu au anunţat înainte de alegeri?“

Nici primarul localităţii Sâncraiu, Andrei Poka (UDMR) nu susţine această măsură, care - spune el - ar fi trebuit anunţată înaintea alegerilor, nu acum. „În primul rând, nici ei nu ştiu exact despăre ce este vorba, iar eu nu am văzut nimic scris negru pe alb, în Monitorul Oficial. Dacă avem o soluţie, nu le creştem, pentru că şi aşa oamenii au probleme. Pe cât posibil, vom încerca să nu le majorăm, dacât dacă este imperativ“, a spus primarul.

Radu Hanga (Câmpia Turzii; USL): „Le-am recalculat”

Primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga (USL) a declarat pentru Monitorul de Cluj că taxele şi impozitele locale au fost recalculate. Întrebat ce înseamnă acest lucru, acesta a detaliat: „Le-am recalculat în sensul majorării lor, bineînţeles, nu le puteam recalcula în jos, aşa ceva nu se poate. Într-o ţară în care e inflaţie nu le puteam menţine sau reduce. Le-am majorat”.

La rândul său, primarul municipiului Dej, Costan Morar (USL) a precizat că taxele şi impozitele locale vor rămâne la fel ca şi anul trecut, doar baza de impozitare va fi alta. „Noi, la nivel de primărie nu am propus o majorare în plus faţă de anii trecuţi, fiind criză. Acuma la nivelul Guvernului datorită faptului că susţinerea financiară a unităţilor administrative e mai mică s-a propus impozitul majorat cu până la 16,05% în plus la clădiri pentru persoanele fizice şi juridice. E Hotărâre de Guvern şi trebuie aplicată. Eu am propus ca taxele să fie identice ca cele de anul trecut, să vedem acum care e situaţia reală. Ca şi procent de majorare noi nu majorăm, doar baza de impozitare e alta”, a precizat Costan Morar.

Proiectul majorării taxelor a fost unul cu cântec. Mai exact, în luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern. La acel moment, premierul s-a arătat indignat de faptul că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar. Ulterior, Ministerul a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre.

Ultimele Stiri
abonare newsletter