Politică

Cine „decontează" rezultatele ARD?

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><em><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/11/desc12-12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></em></strong></span></span></p> <p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Socialiștii clujeni au fost „premiați” cu doi deputați. Culmea, beneficiarul este președintele democrat-liberal Vasile Blaga, al cărui scaun de senator a fost astfel salvat. În plus, Emil Boc a fost lăsat să lupte cu USL alături de doi parlamentari „subțiri”!</strong> </span></span></p>

Prin negocierile dintre liderii de partide (toți?), USL Cluj trimite în Parlament nu 5 deputați, ci 6, iar mandatele ce păreau sigure se redistribuie. Astfel, prin jocul politic de la București, democrat-liberalii care au obținut cele mai multe voturi directe duminică - Daniel Buda (președintele PDL Cluj, 8.543 voturi, 34,57% în Colegiul 2) și Adrian Papahagi (7.572 voturi, 27,6% în Colegiul 1) - au pierdut mandatele.

Cei 6 deputați ai USL ar reprezenta traducerea în mandate a unui scor electoral de circa 60%, pe care Uniunea nu l-a obținut în realitate, scorul real fiind de numai 46,2%.


Cum s-a realizat acest „premiu” o spune chiar liderul local al PSD Cluj, Remus Lăpușan: „resturile tuturor celorlalte partide au venit la Cluj, în urma negocierilor dintre liderii partidelor de la nivel național”!!!



Jocul coeficienților a favorizat USL


Credibil? Da! Realizabil? Specialiștii în statistică spun că, într-o conjunctură favorabilă a cifrelor este posibil.
Mai exact, la nivel național se calculează ceea ce se numește „repartitor de circumscripție”, care ia în calcul atât voturile neutilizate ale unui partid la nivel național, cât și în fiecare circumscripție în parte, și care va determina dacă respectivul partid primește sau nu un mandat sau mai multe în plus față de cele atribuite pe plan județean.

Mandate întregi și „resturi”


Astfel, potrivit voturilor obținute la Cluj, USL a obținut la Camera Deputaților un coeficient de 4,83, adică 4 mandate „întregi” și un rest de 0,83; ARD a obținut 2,45 ceea ce reprezintă 2 mandate „întregi”. Resturile de 0,83, respectiv 0,45 (procente în spatele cărora se află voturi neutilizate) se reportează la nivel național și, în urma unui proces complicat de calcul, se determină dacă ele vor fi transformate în mandate sau nu.
În ceea ce privește situația concretă de la Cluj, practic USL ar fi putut să obțină un al cincilea deputat, dar, printr-un joc al coeficienților de circumscripție calculați în funcție de totalul voturilor neutiliate la nivel național, a primit un „premiu” de încă un deputat.
În ceea ce privește restul de voturi neutilizate de ARD la Cluj (0,45), acestea nu au fost alocate Clujului, ci, probabil, au migrat spre un alt județ; paradoxal, această repartizare l-a costat mandatul pe deputatul Daniel Buda și a schimbat colegiile câștigate de ARD 1 și 2 cu colegiile 4 (Adrian Gurzău) și 8 (Mircea Irimie).


Miza? Posibil salvarea lui Blaga!


De ce s-ar „transfera” voturi dintr-un județ în altul? O explicație la îndemână este salvarea unui politician cu greutate. Iar răspunsul nu e departe; marți seara, Biroul Electoral Judetean Timiș a anunțat atribuirea unui mandat lui Vasile Blaga, suplimentar în Colegiul Senat 3, care are astfel doi parlamentari: unul de la USL, Marcel Suciu, ales cu 53,56% din voturi, şi Vasile Blaga, care a obținut doar 24,70% din voturi.

Efecte mai mult sau mai puțin prevăzute


Aceast „aranjament” de la Cluj are și o parte mai puțin vizibilă, dar foarte importantă în jocul politic: îl lipsește pe Emil Boc de parlamentari cu greutate. Așadar, primarul Clujului și fost președinte al PDL se va baza în lupta la nivel înalt, la București, pe preapuțin maturul Adrian Gurzău și inexperimentatul Mircea Irimie.
Cu acești oameni, Emil Boc este puțin probabil să atragă bani la Cluj ori să devină un concurent serios pentru șefia PDL, dacă actuala conducere ar avea intenția să demisioneze...



Buda: „ARD, o variantă nefericită“


Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat, înaintea aflării rezultatelor, că varianta candidaturii democrat liberalilor sub sigla ARD nu a fost una fericită, ţinând cont de rezultatele de la alegerile de duminică. „Am fi ipocriţi să spunem că este scorul pe care l-am dorit şi l-am aşteptat.Ţinând cont de rezultatele de la alegerile din 9 decembrie şi sub acest aspect, varianta de a merge sub sigla ARD nu a fost una fericită. Ar fi fost mai bine să fi candidat sub sigla PDL. Dar este important să ai capacitatea de a învăţa din ceea ce faci şi din greşeli. Nu spun că această coagulare a forţelor de dreapta nu a fost bună, dar s-a făcut târziu, cu puţin timp înainte de alegeri. Dar una peste alta, a sta în Opoziţie nu este un lucru rău“, a declarat Daniel Buda pentru Monitorul de Cluj.


 


 

Citşte şi:

REZULTATE OFICIALE la alegerile parlamentare: Vasile Blaga obţine un mandat de senator în Timiş, la redistribuire

Biroul Electoral Judeţean Cluj a făcut publică lista oficială a parlamentarilor clujeni în urma alegerilor din 9 decembrie

Evoluţia numărului de parlamentari în legislaturile de după 1989

Ultimele Stiri
abonare newsletter