Politică

BEC ar putea anunţa joi rezultatele finale ale alegerilor parlamentare

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/10/rez-alegeri.png" border="0" width="450" height="239" style="float: right; margin: 2px 5px;" />BEC va anunţa marţi partidele care au trecut pragul electoral la nivel nivel naţional, după ce Biroul va soluţiona cererile de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, rezultatele finale fiind disponibile, probabil, joi, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

El a menţionat că aceste rezultate vor fi transmise birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, unde vor fi atribuite mandate candidaţilor din partea partidelor şi alianţelor care au atins pragul electoral (5% din voturi la nivel naţional), se va calcula coeficientul electoral corespunzător fiecărei circumscripţii şi repartiţia mandatelor pe circumscripţie.

"Ce nu reuşesc ei să repartizeze pe partide, pe circumscripţii, se transmite la noi (BEC - n.r.). Toată comunicarea aceasta se va desfăşura electronic, foarte repede. Ei calculează, revin la noi voturile neutilizate, se calculează la nivel naţional să vedem ce se mai repartizează, dacă mai e cazul, la nivel naţional", a explicat Muhuleţ.

"Noi sperăm ca joi să închidem tot", a arătat purtătorul de cuvânt al BEC.
El a precizat că, la aceste alegeri parlamentare, faţă de cele precedente, unde rezultatele trebuia să fie transmise de două ori la BEC, procedura a fost simplificată, birourile de circumscripţie putând să trimită pe e-mail anumite comunicări.

Muhuleţ a arătat că abia la ultima comunicare procesul-verbal final de la circumscripţii trebuie să fie trimis în formă fizică - pe hârtie - la Biroul Electoral Central.

Ulterior, BEC face centralizarea finală a rezultatelor scrutinului şi o publică în Monitorul Oficial.

abonare newsletter