Politică

Alegerile din România, în presa străină - Vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/10/desc11-12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rezultatul alegerilor parlamentare organizate duminică şi victoria pe care a obtinut-o USL sunt dezbatute pe larg de presa externa, care mentioneaza însă că "vicleanul" Traian Basescu ar mai putea avea o carte de jucat, iar criza politica din Romania este departe de final, scrie <a href="http://www.ziare.com/alegeri/rezultate-alegeri-parlamentare-2012/alegerile-din-romania-in-presa-straina-vicleanul-basescu-ar-mai-putea-avea-cateva-carti-de-jucat-1206338">www.ziare.com</a>.</strong> </span></p>

Blogul cotidianului Financial Times, consacrat tarilor emergente, apreciază ca pericolul unei crize nu a trecut.


"Victoria masiva, previzibila, a USL, condusa de premierul Victor Ponta, este si o infrangere rasunatoare pentru rivalul sau, presedintele Traian Basescu. Dar ce se va intampla acum ramane neclar, deoarece vicleanul Basescu ar mai putea avea cateva carti de jucat", se mai arata in articol.

Jurnalistii precizeaza ca prezidentialele vor fi organizate abia in 2014 iar o coabitare intre Traian Basescu si Victor Ponta ar putea fi "înşelătoare".

AFP: Coabitarea cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa"


Si Agentia France Presse, preluata, intre altii, de Nouvel Observateur, avertizeaza totodata asupra consecintelor nefaste ale eventualei crize politice in Romania.

"O noua criza politica este ultimul lucru de care ar avea nevoie Romania, care are greutati sa reia o crestere durabila, avertizeaza investitorii si analistii economici", se arata in text.

AFP mentioneza, totodata, ca desi USL castiga clar alegerile, o coabitare cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa".

Victoria USL nu inseamna insa ca Victor Ponta va fi desemnat automat din nou ca premier, completeaza AFP, care noteaza ca Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca va face propria alegere. Un refuz in desemnarea lui Ponta ca prim-ministru risca sa atraga o noua incercare de suspendare a presedintelui, mai scrie agentia franceza de presa, care citeaza mai multi analisti ce sustin ca, in acest scenariu, presedintele si-ar depasi prerogativele.


Reuters: Votul care poate redeschide scandalul politic


Totodata, Reuters noteaza ca victoria coalitiei din care face parte Victor Ponta "ar putea declansa o noua runda a luptei pentru putere cu presedintele de dreapta si ar putea complica negocierile cu FMI pentru un nou acord".

"Orice perioada prelungita fara o noua administratie ar descuraja pietele financiare si ar ridica intrebari despre modul in care Romania va obtine un nou acord cu FMI odata ce actualul acord va expira, la inceputul lui 2013", puncteaza agentia de presa.


El Pais: Romania, piesa care nu se potriveste cu UE, Ponta vrea pace cu Bruxelles-ul


Spaniolii au fost cu ochii pe alegerile parlamentare organizate, dumnica, in tara noastra. In acest context, jurnalistii straini apreciaza ca Romania "este piesa care nu se potriveste cu UE", desi premierul Victor Ponta vrea "sa faca pace" cu Bruxelles-ul.

Intr-un material publicat inainte de aflarea rezultatelor, El Pais precizeaza ca romanii spera ca UE le va forta politicienii sa puna in miscare reforme pentru a lupta cu coruptia.

Romania este membra a UE si NATO, iar legile din aceasta tara asigura separatia puterilor in stat si o economie de piata - tot pachetul.

El Pais scrie că la colt, "un intreg sistem de justitie este supervizat de Bruxelles, de unde deriva o coruptie atat de familiara incat nu este perceputa drept coruptie si, de asemenea, un alt tip de coruptie care revolta, dar care nu este lasata de-o parte si vine de la elite". "Totul intr-o lupta mocirloasa pentru putere", continua materialul. Se mentioneaza, in plus, ca sistemul sanitar, care ii ingrijoreaza foarte mult pe romani si unde obiceiul "spagii" este foarte dezvoltat, a fost ignorat in alegerile de duminica, mai arata El Pais, precizand ca de obicei pacientii nu sunt tratati daca medicul nu primeste un cadou sau bani. "Pentru multi, a vota este doar un transfer obositor al razboiului la urne, razboi care a culminat in vara si a aruncat tara intr-o criza politica adanca si a scos la iveala fragilitatea institutiilor democratice", continua El Pais, care explica si faptul ca razboiul se duce intre premier, social-democratul Victor Ponta, si presedintele Traian Basescu, care nu participa la alegeri, dar capteaza toata atentia.

"Romanii traiesc cu spatele la politicieni, ii vad ca facand parte dintr-o alta galaxie", se mai mentioneaza in material.

Ponta, in spirit impaciuitor, vrea sa faca pace cu Bruxelles-ul


El Pais a dedicat un nou material despre alegerile din Romania, de aceasta data dupa ce au fost publicate exit-poll-urile.

Prima declaratie a premierului Ponta dupa aflarea rezultatelor a facut referire la "viitorul Romaniei in familia europeana", un semn foarte clar de pace trimis catre Bruxelles, in urma disputelor din vara pe marginea incercarii de demitere a presedintelui, puncteaza jurnalistii spanioli.

Intr-un spirit impaciuitor, Ponta a adaugat ca "astazi este ziua in care se incheie razboiul politic". Asta ramane insa de vazut, completeaza El Pais.

"In ciuda cuvintelor lui Ponta, care garanteaza stabilitatea, intrebarea momentului este ce va face Basescu atunci cand rezultatele finale vor confirma victoria coalitiei lui Ponta", mai mentioneaza jurnalistii spanioli.


Wall Street Journal “disputa dură între liderii acestei tinere democraţii ameninţă dezvoltarea sa economică”

“Alegătorii români şi-au exprimat sprijinul faţă de o coaliţie de stânga condusă de premierul ţării, în timp ce disputa dură între liderii acestei tinere democraţii ameninţă dezvoltarea sa economică”, afirmă Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Prezentând rezultatele principalelor exit-polluri, cotidianul aminteşte disputa politică dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, care a încercat să îl înlăture pe acesta de la conducerea ţării. Wall Street Journal avertizează că este posibil ca, în pofida rezultatelor alegerilor, Băsescu să nu îl nominalizeze pe Ponta la conducerea viitorului Guvern, deşi acest lucru ar putea aduce instabilitate sau chiar noi alegeri.

The Independent “Alegerile de duminică - o opţiune între Statele Unite şi UE, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte”

Tot despre posibila instabilitate a acestei ţări devastate de o luptă politică aprigă scrie şi cotidianul britanic The Independent, referindu-se la rezultatul alegerilor parlamentare de duminică. Acesta aminteşte, de asemenea, că Băsescu declarase anterior că nu îl va mai nominaliza din nou pe Ponta în funcţia de premier. El l-a acuzat pe premier că serveşte interesele Rusiei şi a descris alegerile de duminică drept o opţiune între Statele Unite şi UE, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte.

Exit-poll-urile arată că alianţa de centru-stânga a premierului Victor Ponta a "valsat" către o majoritate parlamentară absolută, scrie şi Deutsche Welle, subliniind că rezultatele respectă previziunile sondajelor anterioare.

BBC News Online prezintă, de asemenea, rezultatele exit-poll-urilor, rezumând disputele politice dintre Ponta şi Băsescu din această vară, o piedică majoră în calea coabitării.

Irish Examiner preia o ştire AP care atrage atenţia asupra condiţiilor meteorologice pe care le-au înfruntat românii pentru a merge la vot, dar şi asupra rezultatelor care ar putea inflama rivalitatea personală dintre principalii doi lideri ai ţării. Mulţi români s-au săturat de lupta pentru putere dintre aceştia, mai ales în condiţiile în care ţara rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte membre ale Uniunii Europene, subliniază agenţia.

În Australia, cotidianul West Australian şi postul SBS prezintă un scurt portret al premierului Victor Ponta, "un politician tânăr şi ambiţios, acuzat de adversarii săi că îndepărtează ţara de la calea europeană".

Deşi vorbeşte fluent engleza şi franceza, adversarii săi politici l-au acuzat pe acesta de limbaj dublu atunci când vine vorba despre proiecte europene, adaugă cotidianul australian. El este un susţinător puternic al parteneriatului strategic cu Statele Unite, acesta fiind unul dintre puţinele puncte comune cu rivalul său Băsescu, subliniază şi SBS

Irish Times “O posibilă luptă pentru putere declanşată în urma acestor alegeri ar putea complica negocierile cu FMI”

Irish Times atrage atenţia că o posibilă luptă pentru putere declanşată în urma acestor alegeri ar putea complica negocierile cu FMI. Cotidianul aminteşte şi de rata mică de participare la vot, influenţată, pe de o parte, de ninsori, ploaie şi ceaţă, dar şi de faptul că populaţia este profund nemulţumită de politicieni, pe mulţi dintre ei considerându-i corupţi.

La rândul său, Le Figaro prezintă pe scurt exit-poll-urile, în timp ce Liberation dedică un articol amplu alegerilor din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter