Politică

Cum funcţiona reţeaua interlopilor pentru fraudarea referendumului?

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/03-interlopi--kamaz.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Interlopul Bogdan Măgurean, zis Kamaz, ar fi primit aproape 7000 de lei de la Dumitru Samson pentru „serviciile” din ziua referendumului.</strong></span></p>

 

Interlopul Bogdan Măgurean, zis Kamaz, ar fi primit aproape 7.000 de lei de la Dumitru Samson pentru „serviciile” de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, afirmă procurorii.



Interlopul Nuredin Beinur i-a facilitat legătura lui Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, în Cluj, cu Bogdan Măgurean, zis Kamaz, pentru fraudarea referendumului. În acest sens au fost angrenaţi interlopi şi lideri ai unor comunităţi rome, susţin anchetatorii.


„În seara referendumului, potrivit susţinerilor lui Bogdan Cristian Măgurean, el şi-a primit partea de bani promisă, care s-a ridicat la suma de 6.000-7.000 lei. Banii proveneau de la învinuitul Samson Dumitru şi i-au fost daţi în mână de Constantin Sebastian Biţu. Chiar dacă, în declaraţia sa, Măgurean a spus că nu ştie cine anume i-a dat banii, indicând că probabil era un băiat pe nume Sorin, interceptările realizate în cauză în 30 iulie 2012 stabilesc fără dubiu că banii proveneau de la Dumitru Samson, iar cel care i-a predat efectiv lui Măgurean a fost Biţu”, notează procurorii în rechizitoriul prin care a fost deferit justiţiei Samson şi Măgurean, alături de alte 15 persoane.


Conform documentului, acţiunile solicitate lui Măgurean Bogdan Cristian „erau stabilite pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot unde să aplice ştampila pe varianta cu răspunsul DA, iar, pe de altă parte, să pregătească în localităţi de pe raza judeţelor Cluj, Alba, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş, echipe de câte trei-cinci băieţi, interlopi, care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin”.


Bogdan Cristian Măgurean şi Dumitru Samson au fost deferiţi justiţiei alături de alte 15 persoane pentru oferire de bani şi bunuri în scopul determinării alegătorului să meargă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. "În prezentul act de inculpare se reţine că, în contextul organizării la data de 29 iulie 2012 a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, învinuitul Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj prin persuadarea alegătorilor în exercitarea dreptului la vot în schimbul unor foloase materiale constând în bani, produse alimentare (mâncare şi băutură)", notează procurorii SUPC în rechizitoriul înaintat Judecătoriei Cluj-Napoca.

Anchetatorii au stabilit că Samson Dumitru a apelat la sprijinul lui Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la Măgurean Bogdan Cristian, cunoscut în mediul interlop local din Cluj Napoca, cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi de etnie rromă, populate de persoane lipsite de resurse financiare, pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot contra unor sume de bani.

În rechizitoriu se arată că Samson Dumitru nu a făcut nicio economie de resurse financiare şi a apelat la multiple cunoştinţe, chiar din mediul infracţional, pentru a găsi modalităţile concrete şi eficiente de ducere la urne a alegătorilor. Activităţile dirijate de acuzaţi, aflaţi în data de 29 iulie 2012 la sediul Partidului Naţional Liberal Cluj din Cluj Napoca, „au avut ca rezultat mobilizarea la vot a persoanelor din comunităţile rome din zona Pata Rât (cunoscută ca groapa de gunoi a municipiului Cluj Napoca, unde locuiesc mai multe comunităţi rrome, în aşa-zisul cartier Dallas) cărora le-au fost promise mâncare şi băutură, iar liderilor li s-au promis sume de bani, precum şi a comunităţii rome din comuna Floreşti, judeţul Cluj, persoanele din această comunitate fiind duse la votare în municipiul Câmpia Turzii urmare a oferirii unor sume de bani”.

În cazul ambelor comunităţi, pentru deplasare la vot au fost folosite autocare ale societăţii Fany Prestări Transport SRL Cluj Napoca, pentru data de 29 iulie 2012 un număr de patru autocare ale acestei societăţii fiind puse la dispoziţia celor care au coordonat mobilizarea la vot, notează procurorii în rechizitoriu.

Pentru contactarea învinuitului Măgurean Bogdan, la data de 28 iulie, Samson Dumitru a apelat la Nuredin Beinur (martor în dosar-n.r.), cel care i-a furnizat datele de contact ale lui Măgurean, făcând astfel legătura între cei doi.

Fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson, a fost deferit justiţiei, marţi, alături de alte 16 persoane pentru oferire de bani şi bunuri în scopul determinării alegătorului să meargă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 


 

Citeşte şi:

Interlopul Beinur i-a facilitat lui Samson legătura cu Kamaz pentru fraudarea referendumului


abonare newsletter