Politică

Campanie parlamentară anostă la Cluj

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/06/campanie electorala.png" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Campania pentru alegerile parlamentare din acest an a trecut aproape neobservată, singurele semne fiind afişele de pe stâlpi. Mitingurile în marile oraşe din Transilvania aproape au lipsit, ca şi confruntările între candidaţi, care au preferat să se promoveze "din casă în casă", online sau cu bannere.</strong>

La Cluj, precum şi la Sibiu, Alba Iulia, Arad, campania electorală nu s-a simţit ca în alţi ani, candidaţii fiind "vizibili" doar prin intermediul afişelor electorale sau în fotografiile postate pe reţele de socializare ca "martori" ai întâlnirilor cu alegătorii, desfăşurate destul de "intim", în condiţiile în care marile mitinguri de campanie aproape că au lipsit.


Campanie fără dosare penale, cu sesizări la BEJ şi reclamaţii "de ochii presei" şi autocolante cu rât de porc peste afişele candidaţilor

La Cluj-Napoca, a fost o campanie electorală fără incidente majore, fără conflicte între echipele de "lipitori de afişe" ale partidelor. În schimb, candidaţii au fost preocupaţi mai mult de desfăşurarea unei campanii "door-to-door", mai ales în cartierele municipiului, unde au împărţit fluturaşi şi au avut întâlniri cu alegătorii.

Preferând aşadar campania în cartiere, candidaţii la parlamentare din Cluj nu au organizat acţiuni de amploare, fiind un singur miting electoral, desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în prezenţa a peste o mie de persoane, şi la care candidaţii USL au fost susţinuţi "de la centru" de către liderii Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.


În schimb, candidaţii ARD din Cluj-Napoca s-au bazat doar pe notorietatea primarului Emil Boc, care i-a însoţit în campania electorală desfăşurată în cartiere.

Nici în ceea ce priveşte incidentele electorale nu s-a remarcat vreunul, astfel că Poliţia nu a deschis dosare penale în această campanie.


Afişele electorale puse pe panourile oficiale sau pe stâlpi au fost singurele care au arătat că este campanie electorală. Pe sute de afişe, indiferent de formaţiunea politică din care făcea parte candidatul, au fost lipite însă autocolante care înfăţişează un rât de porc. Nimeni nu a revendicat aceste autocolante, iar candidaţii au fost nevoiţi să îşi înlocuiască afişele.

În cutiile poştale, în special din colegiile 1 şi 2 din Cluj-Napoca, au fost distribuiţi fluturaşi denigratori atât la adresa unor candidaţi USL, cât şi ARD.


Astfel, pe unul dintre aceşti fluturaşi, de culoare neagră, a fost tipărit un mesaj din partea "Fundaţiei pentru Parlament Curat", cu un text destul de explicit la adresa candidatului USL pentru Senat Mircia Giurgiu: "Mafia USL susţine curva politică Giurgiu Mircia! Garantat Gigi Becali. USL susţine un trădător şi un traseist. Ruşine! Nu-l votăm pe traseistul Giurgiu Mircia, a schimbat 3 partide în 5 ani! Traseistul este un trădător, un om fără caracter şi fără onoare, o curvă politică. Unde e ciolanul, acolo e şi Giurgiu. Nu votăm cu trădătorul Giurgiu!". Textul "sancţionează" trecerea lui Giurgiu pe la PRM, PDL şi ulterior PSD, formaţiune al cărei membru este în prezent.

Un alt fluturaş, semnat de "Grupul de Iniţiativă Civică - Transilvania Ortodoxă", îi vizează pe candidaţii ARD Alin Tişe şi Daniel Buda: "Apăraţi credinţa creştină ortodoxă. Nu-i votaţi pe penticostalii Daniel Buda şi Alin Tişe! Alături de penticostalul Emil Boc au confiscat puterea în Cluj şi distrug ortodoxia! Ajută Biserica Ortodoxă! Votează candidaţii creştin ortodocşi! Nucleul neoprotestanţilor din PDL începe cu fostul premier Emil Boc, care este penticostal, la fel ca şi fostul primar de Cluj-Napoca Sorin Apostu, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe şi deputatul Daniel Buda. Ei distrug biserica ortodoxă atrăgând şi condiţionând pe creştini ortodocşi cu bani publici (ai noştri) de care dispun după voia lor. Nu-i lăsaţi să intre în Parlament şi să facă legi care vor afecta pe toţi creştinii ortodocşi!".


Niciuna din cele două asociaţii care apar ca semnatare ale textelor de pe aceşti fluturaşi nu este cunoscută.

Pentru atragerea alegătorilor, candidatul independent pentru Colegiul 1 Cluj-Napoca Liviu Alexa apare pe unele afişe electorale într-o fotografie în care ţine în braţe un căţel pe care l-a adoptat şi cu care a participat chiar şi la o emisiune electorală, pe un post local de televiziune.

Soţia şefului CJ Cluj, reclamată că a dus oamenii la mănăstiri şi a folosit în campanie maşina consiliului

Sesizări au fost înregistrate însă la Biroul Electoral Judeţean sau au fost "reclamate" incidente în conferinţe de presă ori prin intermediul comunicatelor.

Astfel, candidatul ARD în Colegiul 9 - zona de munte, Alexandru Coroian, a reclamat, în faţa jurnaliştilor, că Elena Uioreanu, candidat USL, ar fi oferit "mită electorală" locuitorilor din mai multe comune. Astfel, aceştia ar fi fost transportaţi cu autocare la mai multe mănăstiri din Moldova şi din judeţ, motiv pentru care Coroian a cerut - în faţa jurnaliştilor, nu oficial - Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj să vizioneze un filmuleţ postat pe internet cu acei localnici şi să se autosesizeze, în caz contrar urmând să depună el plângere penală împotriva Elenei Uioreanu.

Aceeaşi Elena Uioreanu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, a fost subiectul unei reclamaţii la BEJ, făcute de reprezentanţii ARD. Aceştia au susţinut că Elena Uioreanu a folosit în campania electorală un autoturism aparţinând CJ, însă BEJ Cluj şi-a declinat competenţa spre Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

O altă sesizare a ajuns la BEJ în urma unei dispute privind un banner al PPMT, amplasat în comuna Floreşti de lângă Cluj-Napoca. Materialul electoral a fost afişat pe un panou publicitar şi avea mesajul "Românie federală! Transilvanie europeană! Autonomie!", text considerat de primarul comunei, Horia Şulea (PNL), "antistatal" şi "anticonstituţional", motiv pentru care a dispus îndepărtarea bannerului. Ca urmare, PPMT Cluj a sesizat BEJ, iar această instituţie a decis că bannerul trebuie pus la loc de autorităţile din Floreşti, care, la rândul lor, s-au adresat Biroului Electoral Central. În final, decizia BEC a dat dreptate autorităţilor din Floreşti.

 

Citeşte şi:


VIDEO: Locuitorii din Mărişel, plimbaţi gratuit de Elenea Uioreanu la mănăstirile din ţară

abonare newsletter