Politică

Lege pentru protejarea angajaţilor “ţepuiţi” !

<p><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--></p> <p><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} --> <!--[endif] --></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/06/desc6-12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><span style="color: #000000;">“O culpă a statului, care nu a reuşit să încaseze de la firme contribuţiile reţinute angajaţilor, nu poate să dăuneze cetăţeanului”, explică Daniel Buda, candidat al ARD în Colegiul 2 Deputaţi din Cluj-Napoca de ce e nevoie de un fond care să protejeze salariaţii “ţepuiţi”.</span></strong><span style="color: #000000;"> </span></span></p> <p><span style="color: #000000;"> </span></p>

Deputatul de Cluj Daniel Buda, candidat din partea ARD pentru un nou mandat în Colegiul 2 Deputaţi Cluj-Napoca, vrea să promoveze un proiect de lege pentru înfiinţarea unui fond de garantare care să protejeze salariaţii.



Parlamentarul explică faptul că această iniţiativă a pornit chiar de la cetăţeni, care s-au plâns că unele firme reţin plata contribuţiilor la sănătate şi pensii, fără însă a le vira la Casa de Pensii sau la Casa de Asigurări de Sănătate, iar “ţeapa” iese la iveală doar atunci când oamenii au probleme medicale şi descoperă că nu sunt asiguraţi. “Spaţiul public are nevoie de un astfel de proiect de lege”, subliniază Daniel Buda.



Reporter: Ce presupune acest proiect de lege care vine să protejeze salariaţii?



Daniel Buda: Este vorba de o lege – după modelul garantării de către stat a depozitelor bancare – prin care să garanteze statul pentru salariaţi. Există situaţii în care, să zicem, un cetăţean lucrează la o firmă, acea firmă îi reţine atât asigurările sociale de sănătate, cât şi contribuţiile pentru pensie, dar nu le virează mai departe către bugetul naţional. Şi atunci, cetăţeanul, în momentul în care pleacă de la acea firmă, se trezeşte că nu are înscris în cartea de muncă cuantumul cotizaţiei la fondul de pensii. Binenţeles că pensia îi va fi diminuată. Or, aici statul trebuie să intervină, să garanteze plata către fondul de pensii a acestor sume de bani, pentru că nu este de vină cetăţeanul care a contribuit că acea firmă nu a plătit mai departe pensia. Practic statul este în culpă, pentru că nu a reuşit să colecteze aceşti bani. Şi o culpă a statului nu poate să dăuneze cetăţeanului care, repet, în mod onest şi-a plătit aceste contribuţii.



Reporter: Ce le transmiteţi adversarilor politici care v-au criticat, în această campanie, pentru Legea Fondurilor Europene şi care nu doresc să sprijine Pactul pentru Cluj, propus de dumneavoastră?


Daniel Buda: Din păcate, am constatat la politicienii USL o lipsă a proiectelor care să îi vizeze pe clujeni, care să aibă în vedere problemele lor. Am venit în spaţiul public cu un Pact pentru Cluj, care din păcate, a fost tratat cu indiferenţă de către cei de la USL, iar acest lucru înseamnă, până la urmă, o decădere a vieţii politice şi a clasei politice. Am văzut că au fost unii, alţii, care m-au criticat şi pentru proiectul Legii Fondurilor Europene. Acest lucru demonstrează lipsa lor de viziune asupra nevoii unei astfel de legi. Proiectul propune şi înseamnă un instrument de lucru, astfel încât, de exemplu, o firmă care doreşte să acceseze fonduri europene să ştie ce are de făcut, să nu mai avem de-a face cu modificări de condiţii pe parcursul acesării fondurilor, ceea ce pune firmele în dificultatea de a le accesa, sau, mai mult, le pune în situaţia de a renunţa la accesarea fondurilor europene. Practic, îmi doresc ca, după modelul „Prima Casă“, statul să vină să subvenţioneze, parţial sau în întregime, în funcţie de numărul de locuri de muncă înfiinţate, proiectele europene pe care le depun firmele pentru a accesa aceste fonduri. Este important ca statul să se implice activ în acest sens, să vină în sprijinul micilor întreprinzători, pentru că accesând fonduri europene creăm locuri de muncă, astfel avem posibilitatea de a plăti pensii, salarii. Degeaba dorim cu toţii să construim şi să avem o viaţă mai bună, dacă nu avem şi sursa pentru a crea o viaţă mai bună.


Reporter: De ce sunt importante cele două proiecte naţionale - cel privind revizuirea Constituţiei, respectiv cel privind reorganizarea admnistrativ teritorială - pentru România următorilor patru ani ?


Daniel Buda: În ceea ce priveşte proiectele mari, cele la nivel naţional, o primă preocupare este legată de revizuirea Constituţiei, care nu mai corespunde nevoilor zilei de astăzi. Practic, trebuie să revizuim Constituţia astfel încât să putem construi mai bine relaţiile instituţionale, între Preşedinţie şi Guvern, între Preşedinţie şi Parlament, între Guvern şi Parlament.

Nu în ultimul rând, reorganizarea administrativ-teritorială trebuie să fie o preocupare majoră, pentru că, aşa cum am mai susţinut, această formă de organizare administrativă nu mai corespunde nevoilor societăţii. Mai mult, este necesară pentru accesarea fondurilor europene.

De asemenea, îmi doresc ca pe mai departe să fiu garantul românilor în Parlament, să văd că cele trei coduri vor fi într-adevăr aplicate - mă refer aici la Codul de Procedură Civilă, Codul de Procedură Penală şi Codul Penal.


Reporter: Ce v-au spus clujenii cu care v-aţi întâlnit? Ce mesaj aveţi pentru ei, acum, cu câteva zile înainte de ziua votului?


Daniel Buda: Aş vrea în primul rând să le mulţumesc celor 7.000 de clujeni cu care am avut ocazia să stau de vorbă în această perioadă, oameni cărora le-am strâns mâna, cărora am reuşit să le ascult păsurile, dar şi criticile. De asemenea, le mulţumesc celor 25.000 de clujeni care le-au deschis uşa trimişilor mei din campania electorală şi vreau să îi asigur de faptul că ştiu care le sunt dorinţele, speranţele, iar speranţele lor sunt şi ale mele.

Vreau să le mai transmit că, timp de patru ani de zile, cât voi fi în Parlament, voi ţine cont de problemele lor, astfel încât să pot să le transpun în plan legislativ, să fiu un avocat al lor în Parlament.



Daniel Buda: „USL a lăsat deoparte proiectele pentru oamenii de rând!“

Deputatul clujean Daniel Buda, candidat în Colegiul 2 Deputaţi din Cluj-Napoca, a criticat miercuri, într-o conferinţă de presă, Uniunea Social Liberală pentru felul în care s-a adresat, în această campanie electorală, clujenilor şi românilor, în general. Daniel Buda a atras atenţia asupra faptului că membrii USL au transmis „mesaje denigratoare“, iar proiectele care să îi vizeze pe oamenii de rând au lipsit cu desăvârşire.

„Din păcate, problemele românilor au fost lăsate deoparte, a fost - din partea celor de la USL - o campanie electorală lipsită de proiecte. Dezbaterile au fost legate de numirea premierului, iar proiectele USL pentru oamenii de rând au lipsit. Direcţia pe care se află România acum este greşită, de izolare în spaţiul european, de suspendare a statului de drept, însă acest lucru poate fi îndreptat în 9 decembrie. Nimeni nu poate uita stabilitatea, comparativ cu degradarea traiului din ultimele şapte luni, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare. Eu mi-am asumat acest Pact pentru Cluj, însă a fost tratat cu indiferenţă, a fost atacată inclusiv imaginea Clujului, de oraş multiculural, prin fluturaşi în care se făcea trimitere la religia unor candidaţi ARD“, a declarat Daniel Buda.



Citeşte şi:

Pactul pentru Cluj – proiectul lui Daniel Buda pentru viitorul Clujului: modern, bogat şi european

Proiect legislativ pentru protejarea salariaţilor


Deputatul PDL de Cluj, Daniel Buda vrea să promoveze un proiect de lege pentru înfiinţarea unui fond de garantare care să protejeze salariaţii. Parlamentarul explică faptul că această iniţiativă a pornit chiar de la cetăţeni care s-au plâns de faptul că unele firme reţin plata contribuţiilor la sănătate şi pensii, fără însă a le livra la Pensii sau la Casa de Asigurări. Dificultăţile  apar atunci când oamenii au probleme medicale şi descoperă că de fapt nu au asigurare. Spaţiul public are nevoie de un astfel de proiect de lege, subliniază Daniel Buda, care candidează pentru un nou mandat la Colegiul 2, deputaţi.

Democrat liberalul atrage atenţia, în cea de-a doua parte a interviului acordat Monitorului de Cluj, asupra celor două proiecte majore pentru România, revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială, proiecte care trebuie să fie prioritare pentru orice parlamentar, în mandatul următor. Nu în ultimul rând, Daniel Buda subliniază, încă o dată, necesitatea unei Legi a Fondurilor Europene, răspunzându-le astfel şi adversarilor politici care au criticat această iniţiativă, pe parcursul campaniei electorale.


Reporter: Ce presupune acest proiect de lege care vine să protejeze salariaţii?


Daniel Buda: Este vorba de o lege, după modelul garantării de către stat a depozitelor bancare – prin care să garanteze statul pentru salariaţi. Există situaţii în care, să zicem, un cetăţean lucrează la o firmă, acea firmă îi reţine atât asigurările sociale de sănătate, cât şi asigurările pentru pensie, dar nu le virează mai departe către bugetul naţional. Şi atunci, cetăţeanul, în momentul în care pleacă de la acea firmă se trezeşte că nu are înscris în cartea de muncă cuantumul cotizaţiei la fondul de pensii. Binenţeles că în acest sens pensia va fi diminuată. Or aici statul trebuie să intervină, să garanteze plata către fondul de pensii a acestor sume de bani, pentru că nu este de vină cetăţeanul respectiv care a contribuit cu sumele necesare la fondul de pensii, dar acea firmă nu a plătit mai departe pensia. Practic statul este în culpă că nu a reuşit să colecteze aceşti bani. Şi o culpă a statului nu poate să dăuneze până la urmă cetăţeanului care, repet, în mod onest şi-a plătit aceste contribuţii.


Reporter: Ce le transmiteţi adversarilor politici care v-au criticat, în această campanie, pentru Legea Fondurilor Europene şi care nu doresc să sprijine Pactul pentru Cluj, propus de dumneavoastră?


Daniel Buda: Din păcate am constatat, în acestă perioadă o lipsă a proiectelor celor de la USL, care să îi vizeze pe clujeni, care să aibă în vedere problemele lor. Am venit în spaţiul public cu un Pact pentru Cluj, care din păcate, a fost tratat cu indiferenţă de către cei de la USL, iar acest lucru înseamnă, până la urmă, o decădere a vieţii politice şi a clasei politice. Am văzut că au fost unii, alţii, care m-au criticat şi pentru proiectul Legii Fondurilor Europene. Acest lucru demonstrează lipsa lor de viziune asupra nevoii unui astfel de legi. Proiectul propune şi înseamnă un instrument de lucru, astfel încât, de exemplu, o firmă care doreşte să acceseze fonduri europene să ştie ce are de făcut, să nu mai avem de a face cu modificări de condiţii pe parcursul acesării fondurilor, ceea ce pune firmele în dificultatea de a le accesa, sau mai mult, le pune în situaţia de a renunţa la accesarea fondurilor europene. Practic, sub acest aspect îmi doresc, ca după modelul „Prima Casă“ statul să vină să subvenţioneze, parţial sau în întregime, în funcţie de numărul de locuri create, proiectele europene pe care le depun firmele pentru a accesa aceste fonduri. Este important ca statul să se implice activ în acest sens, să vină în sprijinul micilor întreprinzători, pentru că accesând fonduri euroepene creăm locuri de muncă, astfel avem posibilitatea de a plăti pensii, salarii. Degeaba dorim cu toţii să construim şi să avem o viaţa mai bună, dacă nu avem şi sursa pentru a crea o viaţă mai bună.


Reporter: De ce sunt importante cele două proiecte naţionale - cel privind revizuirea Constituţiei şi reorganizarea admnistrativ teritorială - pentru România următorilor patru ani ?


Daniel Buda: În ce priveşte proiectele mari, cele la nivel naţional, o primă preocupare este legată de revizuirea Constituţiei. Aceasta trebuie să fie revizuită pentru că nu mai corespunde nevoilor zilei de astăzi. Practic, trebuie să revizuim Constituţia astfel încât să putem construi mai bine relaţiile instituţionale, între preşedinţie şi Guvern, între preşedinţie şi Parlament, între Guvern şi Parlament. Nu în ultimul rând, reorganizarea administrativ - teritorială trebuie să fie o preocupare majoră, pentru că, aşa cum am mai susţinut, această formă de organizare administrativă nu mai corespunde nevoilor societăţii. Mai mult, este necesară pentru accesarea fondurilor europene. De asemenea, îmi doresc ca pe mai departe să fiu garantul românilor în Parlament, să văd că cele trei coduri vor fi într-adevăr aplicate- mă refer aici la Codul de Procedură Civilă, Codul de Procedură Penală şi Codul Penal.


Aş vrea în primul rând să le mulţumesc celor 7.000 de clujeni cu care am avut ocazia să stau de vorbă în această perioadă, 7000 de oameni cărora le-am strâns mâna, cărora am reuşit să le ascult păsurile, dar şi criticile. De asemenea, le mulţumesc celor 25.000 de clujeni care le-au deschis uşa trimişilor mei din campania electorală şi vreau să îi asigur de faptul că ştiu care le sunt dorinţele, speranţele, iar speranţele lor sunt şi ale mele. Vreau să le mai transmit că, timp de patru ani de zile, cât voi fiu în Parlament voi ţine cont de problemele lor, astfel încât să pot să le transpun în plan legislativ, să fiu un avocat al lor în Parlament.


Casetă


Buda: „USL a lăsat deoparte proiectele pentru oamenii de rând!“


Parlamentarul clujean, Daniel Buda, a criticat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Uniunea Social Liberală pentru felul în care s-a adresat, în această campanie electorală, clujenilor şi românilor, în general. Daniel Buda a atras atenţia asupra faptului că membrii USL au transmis „mesaje denigratoare“, iar proiectele care să îi vizeze pe oamenii de rând au lipsit cu desăvârşire. „Din păcate, problemele românilor au fost lăsate deoparte, a fost o campanie electorală lipsită de proiecte, din partea celor de la USL. Dezbaterile au fost legate de numirea premierului, iar proiectele pentru oamenii de rând au lipsit. Direcţia pe care se află România acum este greşită, de izolare în spaţiul european, a statului de drept, însă acest lucru poate fi îndreptat în 9 decembrie. Nimeni nu poate uita stabilitatea, comparativ cu degradarea traiului din ultimele şapte luni, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare. Eu mi-am asumat acest Pact pentru Cluj, însă a fost tratat cu indiferenţă, a fost atacată inclusiv imaginea Clujului, de oraş multiculural, prin fluturaşi în care se făcea trimitere la religia unor candidaţi ARD“, a declarat Daniel Buda.



Ultimele Stiri
abonare newsletter