Politică

Pactul pentru Cluj – proiectul lui Daniel Buda pentru viitorul Clujului: modern, bogat şi european

<p><span style="color: #000000;"><strong><span style="text-decoration: underline;"> </span></strong></span></p> <p><span style="color: #000000;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/04/danielbudaard3.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />* Procesul de modernizare şi reformare a justiţiei româneşti - şi nu numai - a pornit de la Cluj * Românii merită să fie trataţi cu acelaşi respect ca orice cetăţean din Uniunea Europeană <strong>* Pactul pentru Cluj </strong>reprezintă <strong>priorităţile municipiului Cluj-Napoca şi ale judeţului Cluj, </strong>priorităţile clujenilor şi ale administraţiei clujene pe care mi-am luat angajamentul să le duc spre îndeplinire, spune deputatul Daniel Buda, candidat ARD în Colegiul 2 Deputaţi Cluj-Napoca.</span></p>

Reporter: Una dintre temele centrale ale campaniei dumneavoastră a fost aplicarea legii şi importanţa unei legislaţii europene. Care este miza? De ce e atât de importantă legea?

Daniel Buda: Una dintre promisiunile mele cele mai importante din mandatul precedent a fost reforma din justiţia românească, astfel încât România să îşi armonizeze legislaţia naţională cu cea europeană. Şi pot spune că am reuşit. Ceea ce am promis, am realizat!


Astăzi, clujenii se pot mândri cu faptul că tot ceea ce semnifică procesul de modernizare şi reformare a justiţiei româneşti şi nu numai, a pornit de la Cluj. Adoptarea celor patru coduri juridice şi sutele de amendamente sau proiecte legislative iniţiate şi dezbătute sunt mărturia vie a orelor nesfârşite de muncă din Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor.

Spre exemplu, Codul Civil - o lege cu care fiecare dintre noi avem de-a face zi de zi, nu a mai fost modificată atât de substanţial din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, respectiv din 1864.


Fără falsă modestie, pot spune că în cei 4 ani, în calitate de preşedinte al Comisiei Juridice de Disciplină şi Imunităţi, am reuşit să impun o serie de proiecte legislative cu un impact pozitiv asupra evoluţiei societăţii româneşti şi asupra vieţii de zi cu zi a fiecărui dintre noi, dar mai presus de toate, am reuşit să obţin majoritatea, de cele mai multe ori, în ceea ce priveşte votul final din comisie. Am reuşit să impun înainte de culoarea politică, interesul cetăţeanului şi al comunităţii. La fel am procedat şi în cazul dezbaterilor nesfârşite când mi-am dorit ca Noul Cod de Procedură Civilă să cuprindă o prevedere expresă care să permite instanțelor de judecată posibilitatea de a înlătura abuzurile băncilor impuse românilor care apelează la credite. Nu neg faptul că acest lucru a iscat o serie de nemulţumiri în rândul bancherilor. Însă mai presus de acestea, pe mine personal mă mulţumeşte şi mă bucură faptul că cetăţenilor li s-a făcut dreptate. Pot spune că nu se aduce nici un prejudiciu instituţiilor bancare, ci doar s-a restabilit ordinea firească în raporturile contractuale dintre cetăţean şi bancă. De-a lungul anilor, românii au fost, dacă îmi este permis, slugi ale băncilor. Instituţiile bancare s-au dezvoltat şi şi-au înzecit cifrele de afaceri, strict pe spinarea românilor. În conformitate cu noile prevederi, băncile nu vor mai putea stabili în mod discreţionar clauze prin care să modifice în mod abuziv comisioanele de la o lună la alta şi să stabilească penalităţi după bunul lor plac. Instanţele de judecată vor veni în sprijinul cetăţeanului şi vor avea posibilitatea să înlăture orice clauză abuzivă. Tot în sprijinul celor cu credite am în vedere un proiect de lege care să ofere un termen de graţie de doi ani pentru persoanele care sunt evacuate din casă de către bănci, ca urmare a neplăţii ratelor. Astfel, persoanele care sunt fie la vârsta pensionării, familii cu mulți copii sau cele monoparentale, să poată să locuiască în imobilele luate în rate de la bănci, timp de 2 ani de zile după ce imobilele trebuie luate de către bănci. Cred că în acest caz nu poate fi lezat nici dreptul băncii asupra locuinţei, însă noul proprietar va fi obligat să ţină în chirie familiile evacuate, timp de încă 2 ani, în schimbul plăţii unei chirii modice, stabilite de comun acord.

Cred că românii merită să fie trataţi cu acelaşi respect ca orice cetăţean din Uniunea Europeană, indiferent că vorbim de instituţii bancare, culturale, administrative sau de orice altă natură, drepturile şi interesele cetăţeanului nu trebuie ignorate sau nerespectate.



Reporter: A contat experienţa în realizarea acestor modificări legislative de amploare?


Daniel Buda: Toate aceste proiecte legislative nu aş fi reuşit să le duc la bun sfârşit dacă nu aveam capacitatea de a-i determina pe colegii parlamentari, indiferent că vorbim de cei ai puterii sau ai opoziţiei, să dezbrace haina politică şi să abordeze tot ceea ce semnifică proces legislativ cu maxim profesionalism şi obiectivitate. Spun acest lucru, deoarece experienţa celor 8 ani de parlamentarism, dar mai cu seamă ultimii 4 ani de activitate parlamentară din Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi mi-a demonstrat că activitatea legislativă este identică oricărei alte profesii sau meserii. Ai nevoie de timp să acumulezi informaţiile necesare, să te documentezi şi să studiezi suficient, astfel încât ulterior să le poţi valorifica în fundamentarea şi argumentarea proiectelor legislative iniţiate.



Reporter: Pentru următorul mandat aveţi un proiect la fel de „greu”, comparabil cu reforma Codurilor?

Daniel Buda: Consider că am această maturitate politică, am acumulat experienţa necesară astfel încât să îmi asum acum, pentru un nou mandat de parlamentar, un proiect la fel de important ca şi cele 4 coduri juridice, respectiv un cod al atragerii fondurilor europene – Legea Fondurilor Europene.

Concret, este vorba de o lege suplă care va cuprinde un set de reguli şi responsabilităţi clare pentru instituţiile care au misiunea de a atrage fonduri în toate domeniile de interes local şi naţional. O lege care va contribui la creşterea calităţii vieţii şi ridicarea standardului de viaţă la nivel european. Astfel, o dată adoptată această lege va veni în sprijinul firmelor, care vor avea posibilitatea accesării acestor bani mult mai uşor şi va contribui la consolidarea veniturilor statului. Este practic resursa financiară salvatoare, în condiţiile în care astăzi România este pe dificit bugetar.

În discuţiilor purtate cu cetăţenii, de-a lungul campaniei electorale am constat faptul că pensia minimă de 350 de lei acordată pe Guvenul Boc este un real sprijin, însă din păcate insuficient. De aceea, consider că această pensie trebuie să fie în jurul a 800 de lei pentru asigurarea unui trai decent. Iar prin adoptarea şi aplicarea corectă a acestei legi (a Fodurilor Europene – nr), vom avea posibilitatea să creştem pensiile minime garantate.


Reporter: Ce alte măsuri veţi susţine din Parlament?Aveţi un priect intitulat “Pactul pentru Cluj”. Despre ce este vorba?

Daniel Buda: Activitatea parlamentară a oricărui demnitar responsabil trebuie să aibă în spate un set de priorităţi a celor pe care îi reprezintă şi care i-au acordat votul de încredere pentru a le susţine proiectele. În această campanie am constatat şi mi s-a confirmat un aspect esential şi anume faptul că în campaniile electorale se promite mult şi se face foarte puţin sau deloc. Acest lucru l-am putut constatat şi eu personal, analizând proiectul politic al competitorilor mei electorali, adică minciuni, demogogie, ură interetnică şi blamarea cultelor religioase.

Consider că întrega clasă politică are datoria morală faţă de cetăţean să facă un minim efort să se profesionalizeze şi să manifeste respectul cuvenit faţă de problemele cu care cetăţenii acestei ţări se confruntă nu să le ofere proiecte irealizabile sau derizorii. Pot spune că acesta este marele regret al campaniei, practic nu a fost o luptă a ideilor, a proiectelor care să dea naştere celor mai bune soluţii pentru clujeni.

Sunt singurul parlamentar care mi-am asumat în faţa clujenilor un angajament politic ferm, născut ca urmare a realităţilor curente şi a problemelor identificate în cadrul campaniei de teren.

În egală măsură, am propus tuturor candidaţilor, indiferent de culoarea politică, acest proiect politic - Pactul pentru Cluj, care nu reprezintă nimic altceva decât priorităţile municipiului Cluj-Napoca şi ale judeţului Cluj şi anume: demararea în regim de urgenţă a proiectului Spitalului regional de urgenţă, finalizarea Autostrăzii Transilvania, garantarea co-finanţărilor guvernamantale pentru cîştigarea proiectelor europene pentru Cluj, construirea cartierului Valea Gîrbăului – peste 1.000 de apartamente, acordarea de garanţii şi facilităţi guvernamentale pentru investitorii români şi străini astfel încît aceştia să devină interesaţi să vină la Cluj, continuarea programului de centuri ocolitoare – variante ocolitoare a oraşului, continuarea  finanţării guvernamentale pentru reabilitarea termică a blocurilor, sprijin financiar în vederea finalizării lăcaşurilor de cult, acordarea de garanţii guvernamentale pentru investitorii strategici din Cluj, protecţia mediul înconjurător - sprijin pentru finalizarea rampei ecologice de la Pata Rît.

Sunt priorităţile clujenilor şi ale administraţiei clujene pe care mi-am luat angajamentul să le duc spre îndeplinire. Este un proiect complex, axat în principal pe ceea ce înseamnă modernizarea municipiului Cluj-Napoca, recunoscut deja la nivel european ca un veritabil pol de dezvoltare culturală, economică şi socială. În construirea programului meu electoral, partenerii mei au fost cetăţenii municipiului, care mi-au stabilit agenda şi au contribuit la conturarea acestui program care se referă, în esenţă, la iniţierea şi susţinerea unor legi şi politici publice care să-l ajute pe primarul Emil Boc, dar şi pe noi clujenii, să fim cu adevărat mîndri că locuim în cel mai frumos şi cel mai rîvnit oraş din Transilvania.

Aşadar, acest proiect vine în sprijinul clujenilor şi, în mod cert, răspunde nevoilor comunităţii clujene. În acest sens aştept o mai mare responsabilitate din partea parlamentarilor care îi vor reprezenta pe clujeni după data de 9 decembrie astfel încât, peste 4 ani, să putem să dăm mâna şi să fim mândri că am reuşit să ne aducem aportul la modernizarea Clujului.



Reporter: Ce le transmiteţi clujenilor?

Daniel Buda: În câteva zile se încheie această campanie electorală, una dintre cele mai grele campanii din ultimele cicluri electorale. Spun acest lucru deoarece în această campanie am avut parte parcă, mai mult ca oricând, de o campanie negativă bazată pe populisme şi minciuni din partea competitorilor electorali, fără nici un fundament sau argument.

Însă, personal, aş dori să le mulţumesc tuturor celor peste 7.000 de cetăţeni din colegiul meu cu care am relaţionat în mod direct, care şi-au răpit din timpul lor şi au venit la întâlnirile noastre din stradă, dar şi celor peste 25.000 de cetăţeni contactaţi prin intermediul colegilor mei din staff-ul de campanie. Gândurile bune transmise, criticile constructive, observaţiile făcute precum şi sugestiile privind nevoile şi necesităţile Clujului mi-au dat energia, puterea şi determinarea de a merge mai departe. Pentru toate aceastea aş dori să le mulţumesc fiecăruia dintre cei care, în această perioadă grea, au fost alături de mine.

Pot spune că, după această campanie, mă simt mult mai bogat sufleteşte, dar, mai mult de atât, mă bucură faptul că cetăţenii sunt cei care mi-au stabilit agenda electorală şi sub acest aspect am datoria morală să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă să îmi duc la bun sfârşit promisiunile asumate în faţa alegătorilor mei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter