monitorulcj.ro Menu
Politică

Ponta: Nu merg să atac închisoarea unde e Năstase. În februarie are dreptul legal să fie eliberat

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Arad, răspunzând unei întrebări, că nu va merge "cu cagulă" să atace închisoarea în care este Adrian Năstase, adăugând că, din câte ştie, acesta are dreptul legal să fie eliberat în februarie, scrie Mediafax.

 

În urma afirmaţiei făcute la Brăila potrivit căreia "îl scoate" pe Adrian Năstase din închisoare, premierul Victor Ponta a fost întrebat cum va proceda, răspunzând că nu va ataca închisoarea cu cagulă.

"Mergeam pe stradă şi o admiratoare a domnului Năstase a zis «să nu uitaţi să-l eliberaţi». Am zis că sigur, sper să nu-l ţină în închisoare toată viaţa pe Adrian Năstase de dragul lui Băsescu. Din câte ştiu, în februarie are dreptul legal să fie eliberat (...) Toţi jurnaliştii lui Băsescu care îşi închipuiau că mâine seară îmbrăcat cu o cagulă atac închisoarea unde e domnul Năstase trebuie să se ducă să păzească închisoarea", a spus Ponta.

El a adăugat că nu şi-a schimbat părerea despre Năstase, pe care îl consideră în continuare cel mai bun premier pe care l-a avut România.

"Eu nu mi-am schimbat părerea despre domnul Năstase, cred în continuare că a fost cel mai bun prim-ministru, iar dacă se supără liberalii că spun asta, asta e. Dacă trebuie să-l ţinem în închisoare toată viaţa de dragul lui Băsescu sau Monica Macovei, înseamnă că suntem în comunism", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a făcut, joi, o vizită electorală în judeţul Brăila, ocazie cu care s-a întâlnit cu un grup de susţinători, o persoană spunându-i: "Să-l scoateţi pe domnul Năstase de acolo!", iar el replicând: "Îl scoatem!".

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, poliţistul care venise să pună în executare sentinţa a intervenint, iar în confruntare politicianul şi-a tras un glonţ în gât, care i-a lezat şi umărul, rana provocată nefiind fatală. Năstase a fost operat în 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat în 26 iunie.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier.

"Aplicarea şi executarea pedepsei se realizează în vederea atingerii unor scopuri bine definite: pe de o parte, în scopul prevenirii săvârşirii de noi fapte penale din partea infractorilor, prin reeducarea acestora şi din partea altor persoane, prin exemplaritatea pedepselor, iar pe de altă parte, în scopul restabilirii liniştii sociale şi al reintegrării ordinii juridice", se arată în motivarea condamnărilor definitive din dosarul Trofeul Calităţii.