Politică

Studenţii nu au drept de vot la alegerile parlamentare

<p><strong><span style="font-size: small;">Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenţia că studenţii care au plecat la studii în altă localitate decât cea în care au domiciliul stabil nu vor putea vota acolo unde studiază, chiar dacă au viză de flotant. </span></strong></p>

 


În acest sens, ANOSR a trimis o adresă solicitând şi public Guvernului României, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) acordarea de gratuitate pe mijloacele de transport în comun în perioada 7-10 decembrie 2012 pentru studenţi, precum şi acordarea unei zi libere, luni, 10 decembrie, astfel încât studenţii să îşi poată exercita dreptul de vot.

„Prevederile Legii Electorale Nr. 35/2008 îngrădesc posibilitatea de exercitare a dreptului de vot pentru sute de mii de studenţi români care studiază în altă localitate sau au venit la studii din altă ţară! Astfel, categoria cea mai interesată şi afectată de viitorul pe termen lung al ţării este ţinută departe de procesul electoral! Dat fiind faptul că legea poate fi modificată doar după alegeri, studenţii vor fi nevoiţi să facă eforturi financiare considerabile pentru a putea să se deplaseze în localităţile de domiciliu şi a-şi exercita dreptul la vot, dacă Guvernul nu va lua măsurile propuse!“, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.


Potrivit reprezentanţilor Alianţei, participarea scăzută la vot a tinerilor, la care Legea Electorală contribuie din plin, face ca deciziile clasei politice să răspundă prea puțin nevoilor pe termen lung ale societăţii. Astfel, spun aceştia, deşi a fost lansată public din prima parte a lunii octombrie, „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României” a rămas fără răspuns din partea partidelor politice parlamentare şi cu doar 14 răspunsuri din partea unor oameni politici (http://www.anosr.ro/raspunsuri-primite-si-asumari/). Scrisoarea cere, printre altele, o finanţare corespunzătoare a educaţiei, aceasta fiind cea mai profitabilă investiţie pe termen mediu şi lung pentru un stat şi un domeniu subfinanţat constant în ultimii ani.

abonare newsletter