Politică

Băsescu: Îl invit pe Ponta să fie cinstit. În această epocă nu poţi să spui una în ţară şi alta în străinătate. Doar Nicolae Ceauşescu a crezut că poate face asta

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/26/traian-basescu-cotroceni-razvan-chirita.jpg" border="0" width="451" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><span style="font-size: small;">Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că din punctul său de vedere la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. De asemenea, preşedintele a declarat că la Consiliu toată lumea se aştepta să spună VETO şi era întrebat dacă România s-a hotărât să iasă din Uniunea Europeană, scrie Mediafax. </span></strong></p>

Declaraţiile preşedintelui:


  • ,,Îi văd pe politicieni vorbind despre modificarea Constituţiei, dar nu văd pe niciunul spunând că printre articolele ce se vor modifica sunt şi cele legate de referendumul din 2009, care cerea o singură Camera şi 300 de membri ai Parlamentului. Fac un apel la clasa politică să abordeze lucrurile importante pentru România. Mai sunt două săptămâni şi să nu-şi imagineze cineva că se pot numi Guverne pe poveşti. Este un avertisment extrem de serios pe care îl fac public către partide că nu am văzut un buget pe 2013 susţinut de cei din campanie care să susţină guvernarea. O spun pentru ultima dată: încetaţi să mă mai implicaţi în campanie pentru că mă obligaţi să vă răspund".

  • În această epocă nu poţi să spui una în ţară şi alta în străinătate. Doar Nicolae Ceauşescu a crezut că poate face asta. Îl invit pe Ponta să fie cinstit în relaţia cu preşedintele. De asemenea, fac un apel la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Nu spun că sunt instituţii perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor şi mai ales când vine vorba de CSM discutăm despre atacuri la adresa altei puteri în stat.


  • O preocupare majoră pentru Guvern, dacă are probleme cu înţelegera chestiunilor europene, poate fi ce se întâmplă acum pe piaţa muncii în România. Ar fi bine ca domnul Ponta, care era şef al corpului de control când au fost privatizate combinatele, să se uite la condiţiile de privatizare.

  • Toată lumea se aştepta să spun VETO şi mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieşim din Uniunea Europeană. Sigur, e o glumă, dar am primit mici înţepături în legătură cu VETO-ul României, în condiţiile în care România este unul dintre primele trei state cu creştere procentuală a alocărilor faţă de exerciţiul actual. La stadiul actual, "ne calificăm pe podium", rămânând de văzut dacă România va fi, din acest punct de vedere, pe locul I, II sau III.


  • De mare interes pentru noi a fost să obţinem o flexibilizare a banilor pentru agricultură.

  • Am avut şi obiectiv parţial îndeplinit. Am solicitat să se mai adauge 10% la cofinanţarea UE pentru statele membre care sunt în acord cu FMI în acorduri de restructurare.


  • Fiecare stat a avut priorităţile lui în discuţiile cu Herman van Rompuy şi în cele bilaterale. Obiectvul nostru a fost să diminuăm presiunea pe bugetul de stat. Pentru nou un TVA de 24% din valoarea unui contract era o povară aproape insurmontabilă, dacă o punem şi cu 25% cofinanţare. Bătălia noastră a fost ca TVA să fie eligibil şi plătibil din bani europeni.

  • Au fost 27 de state care au rezolvat două dispute formidabile anterioare. Prima, legată de cifra bugetului. Bugetul care va fi distribuit celor 27 de state este fixat în urma Consiliului, de 933 de miliarde de euro, distribuiţi pe cele şase capitole ale bugetului Uniunii. Al doilea element era cel legat de introducerea tratatului fiscal în concluziile Consiliului.


  • Contrar titrărilor de pe televiziuni sau a titlurilor din presă, eu afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu este vorba de niciun eşec al Consiliului. Este bine să înţelegem mecanismele europene. Viaţa noastră în perioada următoare depinde de ce se va întâmpla în Uniunea Europeană. Depinde mai mult decât credem.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul şedinţei USL, că şeful statului ar trebui să se folosească de "şarmul" şi de "respectul" de care se bucură în Germania pentru a obţine condiţii mai avantajoase pentru România în cazul bugetului UE, afirmând că el se va ocupa de celelalte ţări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter