Politică

Cum ar arăta scena politică din România fără UDMR în Parlament?

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/26/sergiu-miscoiu.jpg" border="0" width="450" height="256" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Sergiu Mişcoiu: „<em>De data aceasta, există semne de îngrijorare pentru UDMR</em>“.</strong></p>

Ultimul sondaj realizat de institutul Avangarde, dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute relevă faptul că, la scrutinul din 9 decembrie, UDMR nu ar obţine 5%, necesare să ajungă în Parlament.


Potrivit analizei, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu ar reuși să intre în Parlament deoarece ar obține un procent mic, de doar 3%, pragul electoral în România fiind de 5% pentru partide. UDMR s-ar alătura astfel, Partidului România Mare (PRM) sau Partidului Noua Generație (PNG), care, nici acestea, nu ar intra în Parlament. Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 10-19 noiembrie, pe un eşantion de 900 de persoane şi are o marjă de eroare de -/+ 3,3%.

Cum ar arăta în aceste condiţii, Parlamentul fără UDMR? Ar fi, de altfel, prima dată când UDMR nu ar ajunge în Parlament şi, avertizează analiştii politici, s-ar produce un dezechilibru în Legislativ. Mai mult, faţă de alte situaţii, când ajungea la 4, 4,5%, acum Uniunea are doar 3%, atrag atenţia aceştia. Până una alta, UDMR este pregătită să intre la guvernare (alături de oricine, înţelegem noi), „pentru a asigura echilibrul de care ţara are nevoie“, a subliniat, zilele trecute, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.


Mişcoiu: „UDMR are mulţi parlamentari experimentaţi şi buni profesionişti“

Analistul politic clujean, Sergiu Mişcoiu atrage atenţia asupra faptului că situaţia ar putea fi îngrijorătoare pentru UDMR, ecartul fiind destul de mare. Mai mult, spune acesta, parlamentarii UDMR sunt oameni cu experienţă, iar lipsa Uniunii în Legislativ ar duce, până la urmă, la dezechilibru.


De cele mai multe ori, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, UDMR a fost plasată, din 2000 încoace cel puţin la sub 5%, în  general la 4.0-4.5%. De data aceasta, în măsura în care cercetarea e bine construită, ecartul fiind mai mare, există semne de îngrijorare pentru UDMR. Însă să ne amintim că legea electorală spune că dacă se reuşeşte alegerea unui anumit număr de senatori şi deputaţi cu peste 50%, atunci partidul în cauză participă la redistribuire, chiar dacă nu face 5% la nivel naţional. Asta a fost condiţia pusă de UDMR în 2008 pentru a susţine legea, şi deci poate beneficia de ea acum, dacă va fi cazul, fiindcă sigur reuşeşte să aleagă în Harghita, Covasna, Mureş, Satu Mare un număr suficient de parlamentari. În general, un Parlament fără UDMR ar fi unul dezechilibrat, fiindcă sunt mulţi parlamentari UDMR experimentaţi şi buni profesionişti care îşi merită locul acolo“, a comentat Sergiu Mişcoiu, pentru Monitorul de Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter