monitorulcj.ro Menu
Politică

Băsescu: "Salut decizia Curţii Constituţionale. A pus justiţia deasupra intereselor politice"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că salută decizia Curţii Constituţionale de miercuri, precizând că aceasta pune justiţia deasupra intereselor politice şi că speră că şi Camera Deputaţilor va găsi soluţii până la terminarea mandatului pentru rezolvarea blocajelor puse în calea justiţiei.

"Salut decizia Curţii Constituţionale, care a pus justiţia deasupra deciziilor politice, fie ele şi ale Parlamentului. Poate se vor face progrese care să ne ajute în crearea aprecierii că România este stat de drept şi inclusiv politicienii înţeleg asta. Sper ca şi Camera Deputaţilor să găsească resurse ca înainte de terminarea mandatului să rezolve blocajele aşezate în faţa justiţiei la Camera Deputaţilor", a spus Băsescu.

Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hoătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

Miercuri, 21 noiembrie 2012, Plenul Curţii Constituţionale a examinat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi, constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia", se arată într-un comunicat al CC.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va comunica preşedintelui Senatului României şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Citeşte şi: Curtea Constituțională a decis: Mircea Diaconu își pierde mandatul de senator