Politică

Emil Boc critică propunerea USL de modificare a Constituţiei

<p><strong><img src="documente/stories/11_noiembrie/05_ziua/emil-boc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul premier, Emil Boc consideră că Parlamentul nu va apăra supremaţia Constituţiei, de aceea Curtea Constituţională trebuie să fie în continuare un garant al Constituţiei.</strong>

Această afirmaţie a fost făcută în contextual în care USL doreşte să schimbe Constituţia până în iunie 2013, iar anumite modificări fac referire la faptul ca Parlamentul să poată schimba deciziile Curţii Constituţionale. „Până în 2003 a existat o asemenea prevedere în Constituţia României. Prin faptul că România era la acel moment singura ţară care avea o asemenea prevedere în Constituţie s-a renunţat în vederea asigurării supremaţiei Constituţiei de către Curtea Constituţională care trebuie să vegheze ca orice lege, orice decizie a Parlamentului să fie în conformitate cu textul Constituţiei şi să nu fie deasupra legii Parlamentul. Eu cred că nu trebuie să revenim la o asemenea decizie pentru că nicăieri în Europa nu se mai practică această situaţie în care Parlamentul să înfrângă textul Constituţiei garantat de către Curtea Constituţională”, a declarat Emil Boc. Fostul prim-ministru a adăugat că se poate discuta, dacă se doreşte, suplimentar, la criterii de a întări independenţa Curţii Constituţionale, „deşi şi aici urmăm modelele şi practicile europene, dar nu cred că trebuie renunţat la principiul supremaţiei Constituţiei şi al asigurării acestui principiu de către Curtea Constituţională ca şi garant al supremaţiei Constituţiei. Dacă nu avem un garant al supremaţiei Constituţiei care să o păzească, putem fi siguri că Parlamentul o va apăra? Mă îndoiesc. De aceea au apărut Curţile Constituţionale ca să oprească orice potenţial abuz al Parlamentului sau oricărei alte autorităţi publice”.

USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare, păstrând judeţele actuale. „Trebuie, de asemenea, să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter