Politică

Curtea Constituțională a decis: Mircea Diaconu își pierde mandatul de senator

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/23/mircea%20diaconu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mircea Diaconu își pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hoătârii judecătorești referitoare la incompatibilitatea politicianului.</strong>

În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanței prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenției Naționale de Integritate.
ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive și irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
"Prin Decizia nr. 3104/21.06.2012 definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost menținut ca temeinic și legal Raportul de evaluare nr. 5034/G/ll/2011 întocmit de Agenția Națională de Integritate, prin care s-a constatat starea incompatibilitate în care s-a aflat. Decizia Înaltei Curții de Casație și Justiție prin care a fost menținut ca temeinic și legal Raportul de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă și irevocabilă la data de 19.06.2012", preciza ANI în adresa trimisă CSM.
Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlament privind punerea în executare a deciziei instanței "afectează în mod grav statul de drept și principiul constituțional al separației puterilor în stat".

Ultimele Stiri
abonare newsletter