monitorulcj.ro Menu
Politică

Cele 14 locuinţe ale candidatei Steluţa Cătăniciu

Vremurile când social liberalii se ghidau după lozinca „sărac, dar cinstit” par să fi apus. Doar în 1990 au mai existat candidaţi care să se laude cu un singur apartament şi o amărâtă de Dacie.

Astăzi, candidaţii ce se ascund sub umbrela socialismului sunt înstăriţi peste măsură. Se vede cu ochiul liber că la Cluj în topul celor mai bogaţi candidaţi conduce detaşat Steluţa Cătăniciu ce reprezintă USL. Ea ar putea cere alegătorilor un mandat de parlamentar cu sloganul: „Votaţi-mă pentru că mai vreau vreo 20 de apartamente”!

Hocus pocus! - au apărut 12 apartamente

În mod miraculos, deşi veniturile Steluţei Cătăniciu sunt oarecum constante în ultimii 5 ani - aproximativ 3.000 de lei lunar, în declaraţia ei de avere din 2010 apar brusc 12 apartamente. La fel de bizar este că anul acesta numărul apartamentelor ivite din senin pare să se fi dublat.

În 2011, Steluţa Cătăniciu susţinea că deţine 12 apartamente într-un bloc din Floreşti, obţinute în urma unui partaj. Un an mai târziu, în 2012, aceeaşi Steluţa Cătăniciu – consilier local şi candidat pentru un mandat de deputat din partea USL – semnează o declaraţie de avere în care arată că a făcut un schimb avantajos în perioada 20 iulie 2011 - 20 iulie 2012 şi a dat un teren obţinând în schimb 12 apartamente. Aparent, ar trebui – pe hârtie – să ajungem la 24 de apartamente, pentru că cele pe care Steluţa Cătăniciu susţinea că le deţine în declaraţia de avere din anul 2011 nu apar ca fiind înstrăinate în vreun fel.

O avere de invidiat, la care se mai adaugă încă un apartament şi o casă în Cluj, avere făcută peste noapte de o familie cu venituri declarate de 16 - 17.000 de euro pe an. Adică nici măcar valoarea unui singur apartament.

Ţeapă pentru locatari

Blocul în care se află aceste apartamente este în Floreşti, la 8 kilometri de Cluj-Napoca, foarte aproape de centrele comerciale Polus şi Metro.

Blocul a fost construit în 2008 de familia Cătăniciu împreună cu liberalul Eugen Cecan (director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri) şi cu omul de afaceri Sebastian Zoltan Fekete Nicorici şi este compus din aproximativ 90 de apartamente, un hotel şi un restaurant.

Locatarii blocului sunt însă nemulţumiţi de afacerea încheiată cu proprietarii de mai sus şi spun că au fost păcăliţi cu TVA-ul aferent valorii contractului de vânzare cumpărare. Concret, atunci când au cumpărat apartamentele li s-a spus că nu trebuie să plătească TVA-ul pentru că vânzătorul este o persoană fizică. În schimb Cătăniciu şi asociaţii au solicitat ca în contract să se precizeze expres că, în situaţia în care Finanţele o vor cere, plata TVA-ului rămâne în sarcina cumpărătorilor.

Cum era şi normal, Finanţele au cerut achitarea TVA-ului şi s-au deschis acţiuni în instanţă, iar cumpărătorii, care au pierdut din cauza clauzei introduse în contracte, s-au trezit cu acţiune de executare silită făcută de executorul judecătoresc Marius Stolnean.

Pe lângă aceste probleme grave, faptul că blocul a fost racordat tîrziu la reţeua de gaze şi la cea electrică este un fapt minor.

Locatarii nu au uitat însă că afacerea cu Cătăniciu le-a scos din buzunare sume de bani mult mai mari decât consumul casnic.

Dacă ar fi să calculăm averea pe care Steluţa Cătăniciu a dobândit-o în ultimii ani am atinge sute de mii de euro. Cum însă situaţia nu e clară, nici măcar Steluţa Cătăniciu nu poate spune exact cât a câştigat pentru familie de când este om politic.

Ţeapă şi la furnizori

Nici faza de construcţie a blocului din Floreşti nu a scăpat de acuze.

Furnizorul de material de construcţii SC Sander Impex 1996 din Bucureşti a livrat material în valoare de 55.000 de euro şi a primit în schimb promisiunea unui apartament în bloc. Doar cu promisiunea s-a ales, pentru că un artificiu avocăţesc total imoral a lăsat firma bucureşteană păgubită cu suma de mai sus. Contractul a fost încheiat între soţul candidatei, Marius Cătăniciu, şi firma din Bucureşti pentru ca mai târziu Steluţa Cătăniciu să invoce faptul că ea nu a ştiut de existenţa acestei înţelegeri a soţului şi să ceară anularea ei, pe motiv că a fost făcută fără consimţământul ambilor soţi. Un artificiu avocăţesc ieftin, imposibil de crezut, dar care se pare că a „ţinut” în instanţă.

 

Vezi aici declarațiile de avere ale Steluței Cătăniciu:

- Declarația de avere din 2011
Citește și:
Și nu uita să votezi:
- Ei îți promit totul! Tu le dai votul? O campanie Monitorul de Cluj.