monitorulcj.ro Menu
Politică

Ponta: Dacă s-au trimis e-mailuri împotriva UDMR din ministere, responsabilii vor răspunde

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că dacă într-adevăr s-au trimis e-mailuri împotriva UDMR din ministere, cei care se fac responsabili vor răspunde, scrie Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul şi structurile administrative nu trebuie să facă politică, iar dacă se confirmă cele reclamate de vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo - că de la Ministerul Agriculturii, de Finanţe şi cel al Economiei s-au transmis în teritoriu sute de e-mailuri conţinând mesajul anti-UDMR atribuit academicianului Dinu Giurescu - cei vinovaţi vor răspunde.

Ponta a subliniat că faptele reclamate constituie o încălcare a legii, indiferent dacă este vorba de UDMR sau de orice altă formaţiune politică.

"Să stabilim un lucru: dintr-un minister al României, dacă se trimit e-mailuri împotriva oricărui partid politic, nu doar UDMR - PDL, PPDD, ce-o fi el - este o încălcare a legii şi cei care au făcut acest lucru vor răspunde. Guvernul, sigur, e un Guvern condus politic, dar Guvernul şi structurile administrative nu trebuie să facă politică. Iar dacă s-a întâmplat acest lucru, oamenii respectivi vor răspunde", a spus Ponta.

Întrebat dacă avea cunoştinţă de aspectele reclamate de Borbely, premierul a răspuns negativ.

"Nu. Dar nu le ştiu nici eu pe toate. Doar preşedintele le ştie pe toate, el se pricepe la toate, nu l-aţi văzut ce bun e?", a spus Ponta.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că de la Ministerul Agriculturii, de Finanţe şi cel al Economiei s-au transmis în teritoriu sute de e-mailuri conţinând mesajul anti-UDMR atribuit academicianului Dinu Giurescu, motiv pentru care a sesizat atât conducerile acestor ministere, cât şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"De la trei ministere, şi avem dovezile pe care le-am înaintat la ministerele respective, consilieri, funcţionari publici, au dat sute de e-mail-uri cu această scrisoare în ţară. Sute de e-mailuri. Deci e o acţiune concertată, nu se poate să se trezească trei-patru funcţionari din trei ministere diferite şi aşa, dintr-un moment în altul, să li se năzărească să trimită sute de e-mailuri", a spus Borbely, adăugând că, doar în ianuarie 1990, de la Poşta Română din Mureş a pornit un telex în toată ţara, în care se afirma că maghiarii sunt un pericol pentru România şi românii din zonă, întrucât vor "să rupă Ardealul".

UDMR a cerut ministerelor Finanţelor şi Agriculturii să facă verificări în cazul unor funcţionari care ar fi transmis prin e-mail o scrisoare a academicianului Dinu Giurescu, intitulată "Manifest pentru sănătatea României", care ar conţine o retorică "antimaghiară, naţionalistă şi şovină".

Dinu C. Giurescu a declarat, miercuri, că nu îi aparţine manifestul, care circulă pe internet, în care românii sunt îndemnaţi să meargă în număr mare la vot, pentru a nu mai permite UDMR să ajungă în Parlament, academicianul precizând că nu ştie cine este autorul respectivului text.