Politică

Contracandidatele Clujului vin aici să-și expună planurile

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/13/02-cluj.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pentru susținerea proiectelor, Asociaţia „Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană” a semnat un contract cu o companie clujeană în valoare de 40000 de euro.</strong></p>

Sub sloganul „Capitale Culturale Europene 2020 +. Etapele călătoriei”, clădirea Casino-ului din Parcul Central găzduiește în aceste zile un eveniment care urmăreşte să faciliteze definirea unor pași, idei și proiecte concrete pe care orașele care aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană după anul 2020 ar trebui să le pună în practică.

„Ca o dovadă de fair play am invitat acele orașe sau asociații cu care Cluj-Napoca este în concurență. Am primit participarea celor din Alba Iulia, din Iași și din Timișoara. Dacă ne gândim să fim capitală culturală europeană, un aspect strategic e dimensiunea europeană. Clujul vrea să arate că înțelege această dimensiune europeană și că o pune în practică. Clujul are o vitalitate culturală net superioară orașelor cu care se află în competiție. Astăzi, prin infrastructura pe care o avem am câștiga competiția”, a declarat Florin Moroșanu, director executiv al Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană”.


„La Cluj se conviețuiește într-un mod constructiv, la nivel de religii, culturi și subculturi, există oameni cu interese diferite, iar acest model de conviețuire e foarte interesant pentru Europa. Există grupuri de cetățeni care au inițiative pentru zonele în care locuiesc, iar aceste lucruri ne apropie de Europa și ne detașează de celelalte orașe”, a explicat și Rariţa Zbranca, director al Fundației AltArt, de ce Clujul are toate atuurile să câștige competiția.

La eveniment participă experți în cultură, urbanism și politici europene atât din fostele  și actualele capitale culturale, cât și din viitoarele capitale culturale europene.


„Avem o listă interesantă de participanți, participanții externi invitați ca speakeri, în principal din orașe foste capitale culturale, vorbim de prezența capitalelor culturale din acest an Guimaraes și Maribor, vorbim de prezența reprezentantului din Pécs, Essen, Bruges, iar în perspectivă vorbim de cea mai nouă Capitală Culturală Europeană, este vorba de Pafos din Cipru, în 2017”, a mai adăugat Moroșanu.

În perioada următoare Asociația „Cluj-Napoca - Capitală Culturală Europeană” își propune să demareze o serie de dezbateri publice unde să atragă cât mai mulți participanți.


Potrivit lui Moroșanu, pentru susținerea proiectelor și pentru deplasările în străinătate, bugetul Asociației pe 18 luni este de 150.000 de euro, bani care provin nu din surse locale, ci din bani ai companiilor clujene care susțin candidatura Clujului. Câștigătorii competiției vor fi anunțați în vara anului 2016.

Ultimele Stiri
abonare newsletter