Politică

Ecaterina Andronescu: „Şcolile profesionale vor asigura aşteptările angajatorilor”

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/12/05-ecaterina andronescu m 1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ministrul a declarat, ieri, la Cluj, că din ce în ce mai mulţi angajatori se plâng de faptul că lipsesc meseriaşii de pe piaţă.

 


Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că şcolile profesionale şi liceele tehnologice trebuie "regândite" şi racordate la nevoile de pe piaţa muncii, întrucât tot mai mulţi angajatori de plâng de lipsa meseriaşilor.

De asemenea, Andronescu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi prezentată Ordonanţa de Urgenţă privind bacalaureatul profesional, proiect care ar putea fi aprobat săptămâna viitoare.


„Trebuie să regândim şcolile profesionale şi liceele tehnologice, care trebuie racordate la nevoile de pe piaţa muncii. Şcolile profesionale şi liceele tehnologice trebuie să asigure, prin profesionalizare, aşteptările angajatorilor, pentru că din ce în ce mai mulţi se plâng că nu mai avem meseriaşi. Trebuie să îi dăm elevului mai multă şansă de reuşită într-un asemenea segment de profesionalizare”, a afirmat Andronescu.

Potrivit lui Andronescu, bacalaureatul profesional reprezintă „permisul pentru intrarea pe piaţa muncii” şi o şansă pentru cei care nu vor să meargă spre învăţământul superior.


„Bacalaureatul profesional este permisul pentru intrarea pe piaţa muncii şi este o şansă pentru cei care nu vor să meargă spre învăţământul superior.  Este o formă deschisă de învăţământ, în sensul în care un tânăr care a susţinut Bac-ul profesional se răzgândeşte şi doreşte să se îndrepte spre învăţământul superior, acest lucru este posibil”, a mai spus Andronescu.

Potrivit acesteia, bacalaureatul profesional ar trebui să îi ajute pe elevi „să devină propriii lor stăpâni, să îşi deschidă mici afaceri de familie”.


„După mesajele pe care le primesc de la elevi este o aşteptare mai mare decât mi-aş fi imaginat pentru această formulă de bacalaureat”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Controversa Bac-ului profesional


Andronescu a participat, ieri, la Cluj-Napoca, la reuniunea de lucru a Comisiei de Dialog Social Cluj, pe tema „Învăţământul tehnic şi profesional din România - prezent şi perspective”, propusă de prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan.

Preşedintele Traian Băsescu ceruse reexaminarea Legii care introduce bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor.

Premierul Victor Ponta i-a cerut însă ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să susţină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu „îşi mai doreşte din când în când să fie prim-ministru”.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis menţinerea bacalaureatului profesional prin Ordonanţa de Urgenţă 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter