Politică

Victor Ponta: FMI nu s-a opus aplicării unei TVA diferenţiate

<p /><strong /><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/03%20tarabe%20legume%20fructe%20piata%20agroalimentara%20grigorescu%20inaugurare%20rp%2026.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta consideră că Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu s-a opus aplicării unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) diferenţiate în România, ci a cerut o analiză foarte clară asupra efectelor bugetare, în perspectiva reducerii TVA la produsele agricole.

"Nu este vorba de faptul că FMI nu agreează un nivel al TVA diferenţiat. Ceea ce ne-a cerut FMI a fost o analiză foarte clară asupra efectelor bugetare, respectiv ce pierdem la buget în măsura în care aplicăm acea schemă în care eu cred foarte mult şi pe pe care o vom aplica până la urmă, cea în care TVA rămâne 24%, dar 15% se întoarce la producător, în momentul în care prezintă factură. Practic, rămâne TVA 9%, iar un procent de 15% sunt pentru dezvoltarea plantaţiei, a fermelor. Este vorba de o idee la care nu renunţ şi la care FMI nu a spus niciodată că se opune, ci doar a cerut să ştim care sunt efectele pentru buget şi cum le absorbim", a declarat, sâmbătă, la Indagra, premierul Victor Ponta.

Acesta a precizat că din cele 27 de ţări ale UE, numai România şi Danemarca au acelaşi nivel al TVA pentru produsele agricole, toate celelalte aplică o taxă diferenţiată.

Premierul a adăugat că principala problemă care trebuie discutată în momentul construirii bugetului pe 2013 este legată de efectul asupra încasărilor bugetare în perspectiva aplicării acestei măsuri.

"Problema principală pe care trebuie să o discutăm la momentul construirii bugetului pe 2013 este efectul pe încasările bugetare la TVA şi mai ales ale perioadei de timp în care absorbim primele două trei luni de încasări mai mici. Ceea ce avem noi ca studii şi ce vom discuta cu cei de la FMI este un rezultat destul de simplu care spune că, deşi pe hârtie ai 24% TVA la produsele agricole, în realitate încasezi mult mai puţin din cauza evaziunii fiscale. Dacă implici această schemă, în care îl obligi pe producător să emită factură pentru că altfel nu primeşte cei 15% înapoi, după 2-3 luni în care încasările la TVA pentru aceste produse vor scădea, după aceea se absoarbe acest prim efect şi pe urmă vom avea încasări mai mari. Practic, avem fiscalizare şi vom scoate la lumină piaţa neagră care este undeva la 80%, dar va exista şi un sprijin pentru producătorii interni, pentru că la un nivel al TVA de 24% nu rezişti în faţa produselor importate, ori şi aici avem încă foarte mult evaziune fiscală', a adăugat Ponta.

În opinia premierului, aplicarea acestei scheme pe TVA ar putea aduce până la finele anului viitor, "o situaţie de normalitate şi de creştere în ceea ce priveşte încasările din TVA".

"Din analizele noastre, după 2-3 luni de scădere, treci pe creştere şi recuperezi până la jumătatea anului tot cea ce ai pierdut în primele 2-3 luni, plus că ai un sistem mult mai sănătos cu acel TVA la plata facturii, nu la emitere, la produsele agricole. Cred că până la sfârşitul anului viitor putem intra într-o situaţie de normalitate şi de creştere în ceea ce priveşte încasările din TVA", a mai spus premierul Victor Ponta.

Premierul a participat sămbătă la Târgul Internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei - Indagra.

Indagra reuneşte în acest an peste 400 de firme din 22 de ţări, care expun pe 30.000 de metri pătraţi. Printre ţările expozante se află şi China, Coreea de Sud, Franţa, Grecia, Germania, Danemarca, Spania, Turcia, Olanda.


Agerpres

Ultimele Stiri
abonare newsletter