Politică

Colegiul „paraşutaţilor“: de la consilieri personali, la oameni de afaceri dornici de activitate politică

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/25/colegiul 5.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pe Colegiul 5, al cărui titular a fost liberalul Horea Uioreanu, se vor bate doi candidaţi de care, la Cluj, nu a auzit nimeni.</strong></p>

Colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor cuprinde municipiul Gherla şi comunele: Aluniş, Apahida, Aşchileu, Borşa, Chinteni, Corneşti, Dăbâca, Fizeşu Gherlii, Gârbău, Geaca, Iclod, Panticeu, Recea-Cristur, Sânmartin, Sânpaul, Ţaga, Vultureni. Aici sunt 54.032 de alegători.

Fostul consilier al lui Crin Antonescu, liberalul Radu Zlati (foto stânga) „paraşutat“ tocmai de la Sighet, va candida, din partea USL, pe un colegiu în care nu a locuit nicioadată. Aici, iniţial, liberalii clujeni îl desemnaseră să candideze pe vicepreşedintele PNL Cluj, Mihai Szeplekan, susţinut de tabăra Uioreanu. Votul dat de liberalii clujeni nu a fost însă validat de conducerea centrală, la sfârşitul săptămânii trecute. Fostul consilier al lui Antonescu îi va avea drept contracandidaţi pe Felicia Gheorghiu (foto centru) din partea ARD, şi pe udemeristul Torok Balint (foto dreapta).

Dacă nu e Colegiul senatorial 3, este bun şi Colegiul 5

Radu Zlati şi-a anunţat iniţial intenţia de a candida în locul senatorului clujean, şi lider al PNL Cluj, Marius Nicoară, pe Colegiul senatorial 3. În urmă cu câteva săptămâni, Zlati recunoştea că dacă PNL-central va decide însă ca pe acest colegiu să fie desemnat altcineva şi să îi ofere o altă poziţie, el se va conforma. „PNL Cluj a avut rezultate nu foarte bune, la locale, iar PNL- central poate decide în mai mică sau mai mare măsură în sensul candidaturilor. În ce priveşte candidatura mea la Colegiul 3, partidul poate decide pentru altă poziţie, inclusiv pentru alt judeţ“, a spus atunci, Zlati, pentru Monitorul de Cluj. Acum liberalul susţine că intenţionează îşi facă buletin de Cluj, pentru alegătorii acestui colegiu. În opinia lui, lupta aici va fi mai echilibrată decât ar putea părea, pentru că nominalizările candidaturilor în general s-au făcut pe baza unotr cercetări şi analize ale USL. Colegiul 5 este unul dintre acele colegii cu cele mai mari şanse de câştig pentru liberali. Acesta este de altfel, unul dintre motivele pentru care Zlati îşi doreşte să candideze aici. Radu Zlati este profesor în Sighetu-Marmaţiei şi „îşi face bine temele“. „Cunosc acest colegiu, chiar dacă nu sunt de aici. Îmi doresc chiar o confruntare directă cu contracandidaţii mei, pentru a demonstra acest lucru. Îmi doresc o luptă corectă, în care candidaţii să se confrunte în programe“, a spus Zlati pentru Monitorul de Cluj.

Candidatul greu de găsit

La Colegiul 5 va mai candida pe listele ARD, Felicia Gheorghiu, după ce democrat liberalii au cedat un loc formaţiunii politice conduse de Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică. Aceasta nu a putut fi însă contactată şi se pare, este greu de găsit chiar şi pentru colegii săi de alianţă. Gheorghiu este directoarea unei firme care vinde utilaje pentru industria lemnului şi este din Gherla. Inițial, în cadrul ARD, acest colegiu ar fi urmat să revină PNŢCD care l-ar fi desemnat drept candidat pe preotul ortodox Ioan Roman.

UDMR-istul mizează pe… contracandidați!

Udemeristul Torok Balint îşi doreşte să candideze la acest colegiu, pentru a continua ceea ce a făcut din 1996 încoace, de când lucrează în domeniul administrativ. În ceea ce priveşte campania electorală, mesajul său se va adresa atât alegătorilor mahiari, cât şi celor români, precizează acesta. „De doamna Felicia Gheorghiu am auzit, dar de domnul Zlati nu am auzit, ştiu că este un candidat „paraşutat“, cum se spune.. Dacă ar fi după mine, aş alege candidaţi de-ai locului. Tocmai de aceea cred că am şanse să câştig. Dacă ar trebui să ţin cont doar de votul udemeriştilor, nu aş câştiga. De aceea voi avea, în campania electorală un mesaj şi în limba română şi în limba maghiară. Am experienţă în domeniul administrativ din 1996, acum sunt consilier local la Gherla, dar am fost şi consilier judeţean“, a spus Torok Balint, pentru Monitorul de Cluj.
 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter