Politică

Pe Colegiul 9 se anunţă „război“

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/24/colegiul 9.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Colegiul 9, pentru Camera Deputaţilor nu are, în prezent, un titular. Acesta cuprinde localităţile Băişoara, Beliş, Călăraşi, Călăţele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Măguri – Răcătau, Mărişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Petreştii de Jos, Poieni, Rişca, Săcuieu, Tureni, Valea Ierii şi are 45.796 de alegători. </strong></p>

Aici se vor confrunta, la alegerile parlamentare din 9 decembrie consilierul judeţean Alexandru Coroian (PDL) (foto stânga), consilierul local Elena Uioreanu (USL) (foto centru) şi consilierul judeţean Okos Rigo Denes (UDMR) (foto dreapta). Reprezentantul acestui colegiu în Parlament a fost deputatul UDMR, Palfi Zoltan, care a decedat în urmă cu un an. De atunci colegiul a rămas vacant, nefiind organizate alegeri. Alegerea sa, respectiv de reprezentant al moţilor în Camera Deputaţilor, a fost posibilă datorită sistemului de redistribuire existent în legea electorală după care s-au organizat alegerile din 2008. Palfi Zoltan a avut 1.825 de voturi, chiar dacă în faţa sa au fost alţi trei candidaţi: Minodora Luca (PDL) - 7.177 de voturi, Iosif Zăgrean (PSD) - 2.811 voturi şi Marius Bălaj (PNL) - 2.060 de voturi.

„Jos labele de pe primarii PDL!“


Între primii doi candidaţi, Alexandru Coroian şi Elena Uioreanu, „războiul“ declaraţiilor a început deja. Duminică, prim-vicepreşedintele PDL Cluj, Alexandru Coroian, i-a cerut preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu „să-şi ia labele de pe PDL". Coroian l-a acuzat pe Uioreanu că îşi face campanie electorală în familie şi face presiuni asupra primarilor din judeţ să o voteze la alegerile parlamentare pe soţia sa, Elena Uioreanu. Potrivit democrat liberalului, la ultima şedinţă a Asociaţiei Metropolitane, Horea Uioreanu le-a amintit primarilor prezenţi, de candidatura la parlamentare a soţiei sale, Elena Uioreanu. „Concret, Uioreanu le-a amintit primarilor că cineva din familia sa va candida la parlamentare. Este treaba USL-ului dacă vrea să se pună în serviciul familiei Uioreanu, dar să lase primarii PDL în pace, să nu facă presiuni. Îi transmit astfel: „Jos labele de pe primarii PDL“, a spus atunci Coroian.
Elena Uioreanu: „Eu nu voi avea un discurs negativ“
Elena Uioreanu nu a reacţionat, la acuzele contracandidatului său democrat liberal. Acum susţine că nici în campania electorală nu va avea un discurs negativ. „Nu voi avea un discurs politic împotriva celorlalţi candidaţi. Nu am spus nici atunci, când a făcut acele declaraţii, nimic. De fapt, se pare că domnul Coroian a intrat în campanie. Nu ştiu la ce presiuni se referă, am fost la câteva evenimente, în comune din acest colegiu, unde ne-am şi întâlnit, nu ştiu despre ce presiuni vorbeşte. Eu mă voi adresa doar alegătorilor. Este un colegiu greu, pentru că sunt doar sate“, a spus consilierul. Elena Uioreanu a mai candidat la alegerile parlamentare din 2004, unde a fost rezervă pe listele PNL.

USL putea veni cu o propunere relevantă


În opinia lui Coroian, USL putea să vină cu o „propunere relevantă“, pentru alegerile din decembrie. „Ne-am întâlnit la Târgul de la Negreni, dar, în schimb, repet, ce relevanţă avea pentru primarii de la şedinţa Asociaţiei Metropolitane candidatura acesteia. Am spus şi repet asta. În ce priveşte campania electorală, eu voi avea o campanie decentă, dar dacă vor fi presiuni asupra primarilor noştri, voi reacţiona în consecinţă“, a spus Coroian.

Când doi se bat… al treilea câştigă


Candidatul UDMR, Okos Rigo Denes îşi doreşte ca istoria să se repete, mai excat să adune „voturi câte au fost şi în 2008“. „Nu am idei prea mari că intru în Parlament, dar vreau să am atâtea voturi câte au fost şi în 2008, 1800, când a ieşit domnul Palfi Zoltan, cu redistribuire. Aici sunt însă mulţi primari de la PDL, dar şi de la PSD“, a spus Okos Rigo Denes pentru Monitorul de Cluj. De altfel şi Alexandru Coroian subliniază faptul că dacă unul dintre candidaţi nu strânge 50 la sută plus unu, există posibilitatea să câştige iar un reprezentant UDMR, deşi populaţia maghiară este mai mică decât în alte colegii. Aceasta datorită sistemului actual de vot. Okos Rigo Denes nu a mai candidat niciodată la parlamentare şi este de profesie dascăl.




abonare newsletter