Politică

Săptămâni „de foc“, în care se decide startul

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/01/04-ioan-hosu.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Experții spun că partidele care guvernează se erodează, iar opoziția trebuie să convingă.

Următoarele două săptămâni se anunţă de foc pentru USL şi ARD. Listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare trebuie să se definitiveze până în 15 octombrie, însă tensiunile interne şi discuţiile sunt în toi.


USL nu stă prea bine în ultimele sondaje, nici chiar în cele proprii, iar la Cluj e bătălie pe unele colegii. Nici ARD nu a început cu dreptul. În proaspăta alianţa de centru-dreapta tensiunile pornesc chiar de la Cluj.

USL trebuie „să se conserve“


Ultimele sondaje date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute situau USL, în intenţia de vot a românilor, sub 50%. Potrivit studiului realizat de CSOP, la comanda PDL, Uniunea ajungea la (48%) în timp ce ARD, ajungea la 24 %. Scorul ARD este mulţumitor, au susţinut atunci unii lideri PDL. De asemenea, potrivit studiului efectuat în 20-23 septembrie, PPDD ajungea la 12%. Într-un alt sondaj, realizat de CSCI, în perioada 24-26 septembrie, USL ajunge la 58%, însă este în scădere comparativ cu un sondaj precedent, în care intenţia de vot era 62%. Potrivit aceluiaşi sondaj, PPDD ajungea la 18 %, iar ARD la 16%.

USL şi-a săpat singură groapa, iar ARD trebuie să se omogenizeze repede, mai exact în următoarele două săptămâni, atrage atenţia, sociologul clujean Ioan Hosu. În opinia acestuia, situaţia USL nu ar trebui să mire pe nimeni, pentru că procesul de erodare al Uniunii a început încă din vară, odată cu episodul referendumului şi tot ce a precedat acel scrutin. De altfel, sociologul atrăgea atenţia încă de atunci asupra declinului USL.


„Garnitura aflată la guvernare este într-un proces de erodare. Au intrat în acest proces de erodare foarte repede, încă din vară, de la referendum şi tot ceea ce a dus la referendum. Acest proces de scădere va continua şi în toamnă-iarnă. Perioada care urmează este una de precampanie. USL va trebui să se conserve, pentru parlamentare, pentru că nu va mai avea acelaşi scor ca la locale, nu va creşte. Iar această scădere în sondaje vine de la realităţile zilnice, de la costurile vieţii cotidiene, realităţile îi vor trage în jos. Trebuie subliniat, contraperformanţele au dus la declinul USL, şi nu discursul Opoziţiei, pentru că cei din Opoziţie nu au făcut nimic în acest sens“, a spus Hosu.

Tensiunile de la Cluj nu fac bine ARD


În ceea ce priveşte Alianţa România Dreaptă, (ARD) şi aceasta se va confrunta cu convulsii. Ultimele discuţii şi „bătaia“ pe Colegiul 1 dintre senatorul PDL Mihail Hărdău şi Adrian Papahagi, liderul Fundaţiei Creştin-Democrate, izbucnite chiar în zilele lansării oficiale ale ARD nu fac decât să dăuneze alianţei, mai atrage atenţia Hosu. „Vor fi două săptămâni grele pentru cei din ARD. Vor exista discuţii legate de candidaţii partidelor care alcătuiesc alianţa, şi deja am văzut semnale, chiar de la Cluj. Următoarele două săptămâni vor fi tensionate, ARD va trebui să îşi omogenizeze echipa, pentru că dacă vor continua aşa, cu contestări interne, nu vor putea ajunge la performanţe. În ceea ce priveşte PPDD, aici putem vorbi de o creştere mediatică“, argumentează sociologul.

abonare newsletter