Politică

Protejaţi arborii care trezesc „sentimente romantice“!

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/24/04-padure.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Aleşii noştri nu contenesc să ne uimească cu ideile trăsnite pe care își propun să le legifereze.</strong></p>

În fiecare sesiune parlamentară, aleşii noştri născocesc câte o idee trăsnită. Probabil pentru că au mintea prea odihnită. Astfel, pentru sesiunea aceasta, patru deputaţi romantici- doi de la PSD şi doi liberali- au propus un proiect de lege care să introducă, în patrimoniul naţional, copacii care „dau viaţă şi parfum anotimpurilor, declanşând sentimente romantice".

La începutul textului se precizează că arborii exepţionali fac parte din patrimoniul naţional. Cei care pot fi încadraţi aici sunt copacii cu vârste foarte mari, cei cu înălţimi şi diametre care depăşesc dimensiunile speciei lor sau cei care sunt asociaţi cu diverse evenimente şi personalitati istorice, arată Digi24.ro.

Craca declanşatoare de sentimente romantice

Până aici nimic deosebit. Numai că, excepţional poate fi considerat şi un copac care dă viaţă şi parfum anotimpurilor, declanşând sentimente romantice. Iniţiatorul acestui proiect, deputatul PNL Pavel Horj, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a explicat pentru Digi 24 că, de exemplu, o salcie în formă de inimioară nu ar trebui tăiată. „Dacă în momentul descrierii, salcia aia are şi formă de inimioară. Dau un exemplu, că poate fi o cracă nu ştiu cum în creşterea ei, care îţi trezeşte un sentiment de romantism", a declarat iniţiatorul legii.

Specialiştii silvici sunt „muţi“ de uimire

Nivelul de romantism pe care il inspira un copac ar putea fi însă evaluat de un specialist silvic. Cu alte cuvinte, dacă specialistul este o fire romantică, arborele va fi declarat excepţional, subliniază postul de televiziune citat. Ce se întâmplă dacă specialiştii nu sunt romantici? Am încercat şi noi să obţinem o opinie de la specialiştii silvici clujeni, care însă au rămas muţi de uimire. Iniţial am fost trimişi de la un specialist la altul, mai exact de la Direcţia Silvică Cluj la laInspectoratul Teritorial de Regim Silvic Cluj şi invers. Toţi ne-au spus, pe rând că nu au doresc să stea de vorbă cu noi, pe motiv că nu sunt suficient de informaţi. Singurul care a dat totuşi o declaraţie a fost reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Cluj, Gheorghe Moale, care s-a rezumat doar la a spune că „fiecare percepe natura în felul lui“.

Parlamentarii clujeni nu prea apreciază romantismul

Parlamentarii clujeni sunt la rândul lor, uluiţi de iniţiativa liberalului. Democrat liberalii îşi propun chiar să blocheze o asemenea iniţiativă. Proiectul are, însă, toate şansele să treacă, fiind iniţiat de parlamentari ai Puterii. Camera Deputaţilor este, în acest caz, cameră decizională. „Am auzit de această iniţiativă, de acum câteva zile, dar o să cer să fie respinsă. Sigur că arborii speciali trebuie protejaţi, sunt de acord cu asta, dar cred, pe de altă parte, că este suficientă legislaţia pe care o avem în acest moment, în acest sens. Nu mai avem nevoie de alte legi aici, în acest domeniu. Avem alte priorităţi, românii au alte priorităţi acum“, a spus deputatul PDL, Petru Călian. Nici în tabăra USL nu se prea mândreşte nimeni cu acest proiect.
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu vorbeşte din perspectiva unui deputat, funcţie pe care a deţinut-o până nu demult: „Este o prostie, ce să spun altceva… Probabil o fi băut ceva…Nu ştiu cât este silvicultură aici, şi cât este altceva…Intră la categorie românii spun lucruri trăsnite. Nu aş susţine aşa ceva, nu cred că ne trebuie lege pentru aşa ceva“.
Deputatul PSD, Cornel Itu nu doreşte să se pronunţe în niciun fel până nu citeşte exact textul. El recunoaşte că nu a auzit încă de acest proiect. „Nu pot să spun acum nimic. Trebuie să văd textul mai întâi. Este o lege iniţiată de un coleg, atât pot să spun deocamdată“, a precizat Itu pentru Monitorul de Cluj.
Senatorul clujean PNL, Marius Nicoară spune, la rândul său, „că nu se poate pronunţa până nu citeşte textul, dar că, oricum, ideea este o chestiune drăguţă“.

 

abonare newsletter