Politică

Vizită în Olanda, pentru Someşul navigabil

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/14/02-vizita ambasador olanda.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />O delegaţie clujeană va merge în vizită în Utrecht pentru a vedea cum poate fi implementat acest proiect.

 


Proiectul Someşul navigabil a fost unul dintre subiectele discutate, ieri, de primarul Emil Boc şi ambasadorul Olandei în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel. O delegaţie clujeană va merge în vizită în Olanda pentru acest proiect.

Experienţa oraşului olandez Utrecht, oraşul natal al ambasadorului Olandei în România, în amenajarea unui râu similar Someşului va fi modelul pe care îl va urma Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea proiectului Someşul navigabil. La invitaţia lui Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, o delegaţie clujeană va merge în vizită în Utrecht pentru a vedea exact cum poate fi implementat acest proiect.


„Acum vom face o evaluare a proiectului împreună cu arhitecţii şi echipele noastre din Primărie şi apoi îl vom supune dezbaterii publice. Între timp, vom avea şi o vizită în Olanda pentru a fructifica experienţa oraşului Utrecht care s-a dovedit a fi una extrem de benefică precum râul, unul cum este Someşul la noi, poate fi folosit de către oraş”, a declarat Emil Boc, la finalul întâlnirii cu ambasadorul Olandei.

Someşul a fost uitat în ultimii 30 de ani


Primarul a afirmat că Someşul trebuie reintegrat în comunitate, mai ales că a fost uitat în ultimii 30 de ani.

„Am discutat despre proiectul Cluj-Napoca, Capitală Culturală Europeană pentru susţinerea noastră în UE, precum şi proiecte care ţin de susţinerea investitorilor olandezi în România şi în Cluj, în special, precum şi proiectul de dezvoltare comunitară pe care îl avem cu privire la amenajarea râului Someş, unde avem un proiect comun. Fructificând experienţa olandeză putem să facem din Someş un râu care să fie parte a comunităţii. Oraşul şi-a întors faţa de la râul Someş în ultimii 30 de ani şi este cazul să fie reintegrat în oraş sub toate valenţele şi aspectele pe care le presupune: turistice, economice, de divertisment şi agrement”, a declarat Boc.


Proiect derulat în 15 – 30 de ani

Someşul navigabil este un proiect derulat cu sprijinul olandezilor, în cadrul programului Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC), sprijinit de guvernul Olandei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Reprezentanţii DISC care au fost deja în Cluj-Napoca anul acesta, au subliniat că un asemenea proiect ar putea fi implementat în 15 sau 30 de ani. Proiectul Someşul navigabil urmăreşte amenajarea cursului de apă pentru ambarcaţiuni uşoare şi de agrement.

Ultimele Stiri
abonare newsletter