Politică

Daniel Buda cere demisia lui Ponta

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/14/05-daniel buda ds 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda îi cere socoteală premierului Victor Ponta pentru ratarea intrării României în spaţiul Schengen.

 


„Îi solicit public lui Victor Ponta demisia, nu pentru că a plagiat, ci pentru ceea ce a făcut de când a ajuns la guvernare şi pentru ratarea intrării în spaţiul Schengen, având în vedere faptul că nici nu se discută această chestiune în octombrie, aşa cum era preconizat“, a declarat, joi, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

În opinia lui Buda, liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta au pus România în imposibilitatea de a continua discuţiile privind aderarea la spaţiul Schengen şi i-au tratat cu superficialitate pe liderii europeni. „Cei doi trebuie să înţeleagă că nu se reprezintă doar pe ei în raporturile cu UE, şi că România, odată intrată în UE trebuie să respecte un set minim de valori şi principii“, a completat Buda.


Orban: „Mă aştept la „o rezervă consistentă“ a Olandei privind Schengen şi după alegerile de miercuri“

Vă reamintim că miercuri, preşedintele Traian Băsescu a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută împreunã cu omologul său lituanian, că accesul României în Schengen este „oarecum suspendat“ din cauza evoluţiilor interne din România. Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat joi, la RFI, că se aşteaptă în continuare la „o rezervă consistentă“ şi „dificultăţi importante din partea Olandei„ în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, în pofida rezultatelor alegerilor parlamentare de miercuri din această ţară. Ministrul Orban a arătat că pe acest fond evoluţiile privind dosarul extinderii Schengen sunt imprevizibile până la următorul Consiliu JAI al UE, programat pe 25-26 octombrie.


„Nu ştiu. Evoluţiile pot fi imprevizibile (...). Sunt prudent. Nu exclud şi o posibilitate, sigur, e limitată, dar nu exclud ca să poată exista o fereastră de oportunitate“, a spus el, citat de Mediafax. Solicitat să explice mai exact ce înţelege prin „fereastra de oportunitate“, Orban a răspuns: „O acceptare la nivelul tuturor statelor membre a faptului că, de exemplu, în paralel cu reforma guvernanţei Schengen poate fi acceptată şi lărgirea Spaţiului Schengen în etape, pentru că de fapt în etape, asta a fost soluţia de compromis negociată, nu imediat ridicarea controalelor la frontierele terestre, ci ulterior şi, în primul rând, ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime“. Orban a reiterat că anularea Consiliului JAI programat pentru începutul săptămânii viitoare şi punerea pe agendă a subiectului Schengen pentru reuniunea din 25-26 octombrie nu înseamnă că la acel moment se va lua o decizie în privinţa României şi Bulgariei. „Nu, nu, nu înseamnă deloc! Punctul va fi pe agendă, dar rămâne de văzut dacă va fi doar un punct de informare sau se vor întruni condiţiile pentru luarea unei decizii. A supune la vot în condiţiile în care nu există unanimitate, nu există certitudinea unei unanimităţi, implică nişte riscuri majore, pentru că, dacă e supusă decizia la vot şi există unul sau mai multe state membre care se opun, întreg procesul trebuie reluat, toate procedurile trebuie reluate, ceea ce presupune iar un timp suplimentar până la pregătirea unei noi decizii. Va fi supus la vot numai în măsura în care va exista certitudinea unei unanimităţi, a unui acord din partea tuturor statelor membre“, a explicat Leonard Orban.

 

abonare newsletter