Politică

Discuţii tardive despre „hibele“ actualei legi electorale

<p><strong><img src="documente/stories/10_octombrie/04_ziua/05-alegeri_prezidentiale_turul_2_00.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Deputaţii jurişti clujeni îl taxează pe Victor Ponta pentru declaraţiile potrivit cărora alegerile parlamentare din acest an vor fi organizate pe baza actualei legi electorale, deşi aceasta are două mari defecte - creşte numărul de parlamentari şi permite accesul în Parlament a unor candidaţi situaţi pe locuri inferioare în dauna celor de pe primul loc. </strong></p>

Astfel, Daniel Buda (PDL) şi Mate Andras (UDMR) subliniază faptul că acestea sunt, pe de o parte, hazardate, pe de altă parte, tardive. „Ponta nu face altceva decât să se hazardeze, face declaraţii care nu îi fac cinste. Pentru că domnul Ponta uită că PDL a dorit modificarea legii electorale, am dorit adoptarea Constituţiei în sensul reducerii numărului de parlamentari. Sunt declaraţii ale domnului Ponta, menite să acopere problemele legate de plagiat…“, a spus liderul PDL Cluj, Daniel Buda.


Liderul UDMR Cluj, Mate Andras subliniază însă faptul că toate discuţiile pe această temă au rămas în aer. „Eu am spus asta de foarte multe ori, nu susţin acest sistem de vot. Sunt absolut de acord cu asta, creşte numărul de parlamentari, şi ajung în Parlament persoane care nu ar trebui să ajungă acolo. S-a discutat foarte mult despre acest subiect. Eu de fiecare dată am susţinut că nu sunt de acord cu acest sistem electoral, Din păcate are dreptate. Am mai susţinut că vreau să ne întoarcem la sitemul cu listele, pentru că acest sistem respectă principiul proporţionalităţii. Eu cred că un vot înseamnă un mandat.  Sau dacă nu, să urmăm modelul din Germania, mai exact modelul mixt, aşa cum am mai susţinut“, a spus şi Mate Andras.

 


 

abonare newsletter