Politică

Finalizarea drumului Răchiţele – Ic Ponor întârzie aproape un an

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/11/04-drumuri judetene rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Condiţiile meteo nefavorabile şi suprapunerea cu lucrările de canalizare din Mărgău sunt câteva din motivele întârzierii finalizării drumului.

 


Termenul de finalizare a lucrărilor la drumul de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop – Ic Ponor, în lungime de aproximativ 20 de kilometri, a fost prelungit cu 217 zile, termenul iniţial de predare fiind 12 august. Drumul va fi gata în iulie 2013.

Consilierii judeţeni au avut nevoie, ieri, de două şedinţe, una extraordinară şi una de îndată, ca să voteze proiectul de hotărâre referitor la prelungirea perioadei de execuţie cu 217 zile a lucrărilor la drumul Răchiţele – Prislop - Ic Ponor. Lucrările la acest obiectiv au început în anul 2009 şi trebuiau finalizate în august 2012.


În şedinţa extraordinară, acest proiect a fost discutat de consilieri aproximativ o oră, ca la final să nu treacă de votul acestora, fiind înregistrate 18 voturi pentru, 2 împotrivă, 8 abţineri şi 4 consilieri care nu au votat. Printre ei se numără chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu care a subliniat însă că a votat, dar votul nu a fost înregistrat. Din cauza unor erori de natură tehnică la procedura de votare, consilierii au decis reluarea votării în cadrul unei şedinţe de îndată, organizată la jumătate de oră de la finalizarea şedinţei extraordinare. De data aceasta, proiectul a trecut cu 20 de voturi, 8 abţineri şi o persoană care nu a votat, numărul minim de voturi „pentru” necesare fiind 19.

Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat că prelungirea cu 217 zile face referire doar la acele zile în care se poate lucra. „Este vorba de 217 zile în care se pot face lucrări. Iarna durează acolo şi 90 de zile, ceea ce înseamnă că termenul de finalizare este iulie 2013”, a precizat Uioreanu.


Cum este motivată întârzierea lucrărilor

Horea Uioreanu a afirmat că, potrivit constructorului, termenul de finalizare a lucrărilor a fost depăşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a suprapunerii cu lucrările de canalizare ale Primăriei Mărgău, lucrări care, la rândul lor au fost întârziate.


Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că s-a avut în vedere şi rezilierea contractului cu actualul constructor, asocierea MBS Group Turda – Alfa Rom Satu Mare – Nemzetkozi Betonut Ungaria, dar s-a renunţat la această idee din cauză că ar fi adus costuri mai mari pentru Consiliul Judeţean.

Valoarea totală a contractului este de 43.753.876,44 lei, plus TVA, majoritatea banilor fiind fonduri europene.


De ce continuă lucrările cu actualul constructor?

Pe lângă majorarea costurilor dacă s-ar fi reziliat contractul cu actualul executant, în hotărârea de consiliu mai sunt enumerate câteva efecte nefavorabile care ar fi apărut dacă nu se prelungea contractul cu asocierea condusă de MBS Group Turda: prelungirea duratei de finalizare a proiectului, suportarea cheltuielilor de conservare pe perioada dintre încetarea şi predarea amplasamentului către noul executant, riscul apariţiei unor necorelări privind lucrările executate de către antreprenori diferiţi, pierderea garanţiei tehnice de 30 de ani pentru lucrările executate de actualul antreprenor.

Constructorul asigură că preţul nu va creşte

Consilierul PDL, Horaţiu Catarig a solicitat ca în contractul cu actualul constructor să fie stipulat în scris că nu va cere nicio suplimentare de fonduri pentru realizarea lucrărilor. Reprezentantul asocierii, Alexandru Tudor a declarat că este vorba despre un contract cu preţuri ferme care nu se pot modifica. „Preţul lucrărilor nu poate fi modificat decât prin negociere şi prin votul consilierilor. Vă asigur că preţurile rămân neschimbate până la final”, a declarat Alexandru Tudor.

Până în prezent, Consiliul Judeţean a plătit constructorului 8 milioane lei la care se adaugă încă 22 milioane lei din fonduri europene.

În cadrul proiectului de hotărâre este menţionată şi diminuarea valorii contractului cu suma de 1.311.861,95 lei, fără TVA, reprezentând contravaloarea lucrărilor de reabilitare a 9 poduri. Pentru reabilitarea acestora va fi organizată o nouă licitaţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter