Politică

Bătaie politică pe școală

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/07/04-invatamant.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii judeţeni PDL Cluj sunt revoltaţi pe „situaţia din învăţământul clujean”.

 


Consilierul judeţean Alexandru Coroian cere explicaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj în privinţa schimbărilor, pe criterii politice, a directorilor de unităţi şcolare.

Mai sunt aproape 10 zile până la începerea noului anul şcolar, însă unele unităţi de învăţământ din judeţ sunt total nepregătite. Mai mult, atrag atenţia unii consilieri judeţeni PDL, în ultimele săptămâni, au fost schimbaţi din funcţii, nejustificat, mai mulţi directori de şcoli.


Alexandru Coroian solicită, astfel, reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să înceteze politizarea şi să spună câţi asemenea directori au fost schimbaţi în ultima perioadă.

„Au început schimbările, la nivelul directorilor unor unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Gherla. La Huedin a fost nominalizat un profesor care nici măcar nu are gradul I sau al doilea, şi care nu este nici măcar titular la grupul şcolar respectiv. A fost preşedinte la organizaţia de partid a PNL, în schimb“, a spus consilierul. Totodată, Coroian a subliniat faptul că inspectoratele şcolare nu au atribuţii în numirile de directori, ci consilile locale.


Cuibus: „Au rămas pe posturile lor”

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus susţine însă că schimbările, puţine la număr nu au fost făcute pe criterii politice. „Mai bine de 90% au rămas pe posturi. Iar motivele care au stat la baza unor schimbări au fost mai multe, demisia, rezultate slabe sau au ieşit la pensie. Acestea au fost principalele motive acolo unde au fost schimbări. În Cluj-Napoca, din toate liceele singura schimbare a fost la Liceul Agricol“, a explicat Cuibus.


Școlile, nepregătite pentru începerea cursurilor

Totodată, Coroian s-a declarat „dezamăgit şi revoltat“ de „dezinteresul“ conducerii Înspectoratului Şcolar faţă de pregătirile pentru începerea noului an şcolar. „Nu s-au făcut liste în teritoriu pentru a se verifica la faţa locului, de către comisii specializate, formate din inspectori, din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate sau ai Prefecturii pentru a vedea cum arată şcolile“, a spus Cororian.


Vă reamintim, în ciuda faptului că mai sunt mai puţin de două săptămâni până la începerea noului an şcolar, aproape un sfert dintre şcolile clujene nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, marea majoritate fiind din mediul rural. Miercuri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, în şedinţa Colegiului prefectural, că principalele probleme vizează lipsa apei curente şi potabile sau a instalaţiilor sanitare. În Cluj-Napoca există trei asemenea unităţi care nu au autorizaţie sanitară. „Aşa cum am mai spus 90% din acestea sunt în mediul rural. În Cluj-Napoca sunt trei cazuri, mai exact două grădiniţe din zona Mărăşti şi o spălătorie de la Liceul de Transporturi. În ceea ce priveşte localităţile din judeţ, chiar astăzi joi- nota red.) suntem în teren, pentru a vedea care este situaţia“, a completat Cuibus, pentru Monitorul de Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter