Politică

Boc atrage atenţia asupra „derapajelor populiste“

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/02/04-05fonduri.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />România taie bani de la investiţii şi compromite şansele de creştere economică.

 


Fostul premier, Emil Boc consideră că România riscă să intre în „derapaje populiste“ prin reducerea banilor alocaţi investiţiilor.

Boc a precizat, ieri, că, în anii 2010 şi 2011, România a avut cea mai mare alocare din PIB din UE acordată investiţiilor. „Pentru prima oară în aceşti ani, prin rectificare bugetară, România taie bani de la investiţii şi compromite şansele de creştere economică într-o perioadă extrem de grea“, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.


În opinia lui Boc, anul 2013 va fi un an greu din punct de vedere economic şi orice tăiere a investiţiilor îl va face şi mai greu. Aceasta mai ales în condiţiile în care există din partea actualei puteri „tendinţe populiste de a lua bani de la investiţii şi a-i duce în altă parte“.

Guvernanții, incapabili să cheltuiască banii europeni


Fostul premier a mai subliniat faptul că actualii guvernanţi sunt „incapabili” să cheltuiască banii prevăzuţi în contractele semnate pentru fonduri europene.

„Aceasta este o scuză pentru a-şi demonstra încă o dată incompetenţa. Eu nu am spus tot timpul că în 2007-2008 nu s-a făcut nimic pentru fondurile europene, am luat situaţia de unde am găsit-o şi am reuşit să recuperez în bună parte întârzierile României, pentru că în acea perioadă nu a fost atras nici un euro bani europeni. Am reuşit să pun la cale mecanismele de acreditare a fondurilor, a programelor, astfel încât banii europeni să vină. Dovadă stă faptul că am încheiat contract de miliarde de euro, care se află în derulare, iar actualii guvernanţi sunt incapabili să cheltuiască aceşti bani pentru care contractele au fost încheiate“, a mai spus Emil Boc.


Preda: Fondurile europene „par să fi dispărut“ din România

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, luni, că de la numirea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului fondurile europene „par să fi dispărut" din România, adăugând că USL are responsabilitatea guvernării. „Se anunţă sancţiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN al PDL au analizat în domenii sectoriale şi vom prezenta în zilele următoare, caz cu caz, ce s-a întâmplat în administrarea fondurilor europene. Ceea ce constatăm cu toţii, cu mare tristeţe, este că de când Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România", a susţinut, Preda, potrivit Mediafax.


Guvernul a răspuns, într-un comunicat de presă, declaraţiilor prim-vicepreşedintele PDL, susţinând că problema fondurilor UE a fost cauzată de guvernele PDL, iar Guvernul Ponta a luat măsuri pentru remedierea deficienţelor şi reluarea rambursărilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter