Politică

Giurgiu vrea să știe cum a cumpărat Mechel combinatul metalurgic

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/04/03- mircia giurgiu _sc_018.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deputatul cere să fie publicat contractul de vânzare a Industriei Sârmei.

 


Deputatul independent Mircia Giurgiu solicită conducerii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să facă public contractul prin care a fost vândută „Industria Sârmei” Câmpia Turzii către Mechel.

Deputatul spune că a făcut această solicitare deoarece „cumpărătorul intenţionează să închidă această unitate economică de care depind peste 25.000 de oameni”.


Mircia Giurgiu cere să se facă public contractul pentru a se afla în primul rând dacă cumpărătorul a respectat clauzele contractuale. „Vrem să aflăm, în special, dacă au fost respectate clauzele contractuale de către cumpărător deoarece credem că, în mod normal, ar fi trebuit păstrate obiectul de activitate şi numărul de salariaţi, dar şi să fie alocate sume pentru investiţii care să ducă la dezvoltarea societăţii. În condiţiile în care nimic din acestea nu s-a făcut, ci, dimpotrivă, an de an au fost efectuate disponibilizări de salariaţi şi desfiinţate secţii de producţie, avem suspiciunea că, de fapt, de la început s-a dorit doar scoaterea de pe piaţă a unei societăţi foarte importante şi închiderea, în cele din urmă”, se arată în solicitarea deputatului clujean.

Disponibilizări masive decise de patronat


Giurgiu mai spune că având în vedere faptul că zona Câmpia Turzii este o zonă industrială există riscul ca prin închiderea acestei unităţi economice, locuitorii de aici să nu mai aibă nicio perspectivă pentru a fi create locuri de muncă.

„E nevoie de verificarea tuturor aspectelor şi clauzelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare pentru a găsi cele mai bune soluţii care să ducă la continuarea activităţii”, conchide Giurgiu.


Vă reamintim că până acum au fost disponibilizaţi 750 de muncitori din totalul de 1.800 ai Mechel Câmpia Turzii. Potrivit conducerii Prefecturii Cluj, este posibilă concedierea a încă 800 de angajaţi astfel că în fabrică ar putea rămâne doar 250 de muncitori.

Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga a declarat recent pentru Agerpres că nici oraşul, nici administraţia locală nu vor putea face faţă şocului disponibilizării colective a salariaţilor de la Mechel, preconizate pentru luna septembrie de către patronatul rus al întreprinderii, care şi-a anunţat intenţia de a-şi sista activitatea la combinatul cumpărat în 2003.

Ultimele Stiri
abonare newsletter