Politică

Primăria Cluj-Napoca refuză să înapoieze banii!

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/31/03-bani.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />La nevoie, municipalitatea va acţiona în instanţă Ministerul Finanţelor în „războiul” pentru cele două milioane de lei alocaţi în primăvară de Guvern şi ceruţi acum înapoi.

 


Consilierii locali au decis că vor lupta prin toate mijloacele legale şi juridice posibile pentru a nu returna cei 2 milioane lei ceruţi înapoi de Guvern.

Primăria Cluj-Napoca nu cedează în faţa Ministerului Finanţelor care a cerut returnarea celor 2 milioane lei alocaţi în primăvară de Guvernul Ungureanu pentru plata unor arierate. La acea dată, la nivel naţional au fost alocaţi aproximativ 648 milioane lei pentru autorităţile locale şi judeţene. În cazul unor autorităţi care nu au reuşit să cheltuiască banii, fondurile au fost luate înapoi din Trezorerie. În cazul Primăriei Cluj-Napoca, banii au fost cheltuiţi imediat după ce au fost alocaţi.


Finanţele spun ca nu au fost cheltuiţi corect

În cadrul şedinţei de Consiliu Local de ieri, problema celor 2 milioane lei ceruţi înapoi a fost discutată timp de aproximativ o oră de consilierii locali. Primarul Emil Boc a subliniat că banii au fost alocaţi pentru plata unor arierate ale autorităţilor locale şi a explicat cum s-a ajuns la solicitarea returnării banilor care au fost deja cheltuiţi. „Consiliul Local s-a întrunit şi a decis, conform Hotărârii de Guvern, că arieratele pe care le are sunt cele de la Spitalul Municipal şi banii au fost folosiţi. După aceea, Primăria a primit o solicitare de la Ministerul Finanţelor să returnăm banii pentru că nu au fost alocaţi corect de Consiliul Local pentru că nu au existat arierate”, a afirmat Emil Boc. Primarul a adăugat că s-a explicat că spitalul este finanţat de Consiliul Local şi că are datorii mai mari de 2 milioane lei. „Au început să invoce un artificiu economic cum că datoriile spitalului nu ar fi ale bugetului local, lucru neadevărat pentru că spitalul este finanţat din bugetul local”, a declarat Boc.


S-a decis să se meargă și în instanţă

Primarul a propus menţinerea deciziei de a nu da banii înapoi şi să se meargă chiar în instanţă, dacă este cazul.


Consilierul PSD, Claudia Anastase a propus ca Primăria Cluj-Napoca să aducă ca argument faptul că banii au fost folosiţi pentru cheltuieli curente deoarece în textul Hotărârii de Guvern „nu vorbea nimeni de arierate din sănătate, ci de cheltuieli curente şi de capital, arierate, confinanţări pentru proiecte din fonduri europene”. „Aş spune că i-am dat pentru cheltuieli curente şi astfel cresc şansele de a păstra aceşti bani”, a afirmat Anastase.

Primarul a precizat însă ca referirea din text despre arierate cuprinde de fapt datoriile din toate domeniile, astfel că poate fi vorba şi despre arieratele unui spital. Consilierul PDL Radu Moisin a declarat că nu înţelege cum este posibil ca aceeaşi conducere a Finanţelor să aprobe mai întâi cheltuirea banilor şi apoi solicitarea lor înapoi.


La finalul discuţiilor, consilierii au votat să nu se returneze cei 2 milioane lei şi să se folosească toate mijloacele legale pentru păstrarea banilor şi, dacă este cazul, să se apeleze la instanţă.

abonare newsletter