Politică

OPINIE: Vizita Angelei Merkel la Chişinău, un eşec al diplomaţiei de la... Bucureşti

<p><strong>Afirmaţia din titlu pare absurdă la prima vedere, dar, din păcate, este cât se poate de adevărată.</strong></p>

De două decenii, când vine vorba despre viitorul european al Republicii Moldova, diplomaţia românescă se autodefineşte drept „cureaua de transmisie dintre Chişinău şi Bruxelles”, „ambasadorul european al fraţilor noştri de peste Prut” etc etc. Vorbe goale. Adevărul este că – dincolo de unele proiecte, precum dubla cetăţenie şi bursele de studiu pentru tinerii moldoveni – diplomaţii români au rămas la faza podurilor de flori.
Miercuri, cel mai puternic politician european, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a efectuat o vizită oficială la Chişinău. Mesajele, scurte şi la obiect.: “Este important ca statele europene să se implice (în rezolvarea conflictului transnistrean - nr). Trebuie să avem răbdare în acest proces care nu s-a terminat. Şi acest lucru nu trebuie să-l uite nici Republica Moldova, nici Europa”. “Moldova are perspectivă europeană, iar acum este important să se facă primii paşi: semnarea Acordului de Liber Schimb, a Acordului de Asociere şi liberalizarea regimului de vize”.
În esenţă, doar cuvinte de laudă pentru Chişinău, nici o referire la Bucureşti şi la rolul României în politica din regiune. Să fie, oare, o întâmplare. În mod cert, nu!
Pentru că, la Bucureşti, cea mai importantă femeie din politica europeană este tratată cu injurii de nişte politicieni care nu au reuşit în viaţa lor să fie aleşi măcar într-o funcţie de primar.
Supărat de revenirea preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni, paiaţa-interimară Crin Antonescu şi-a ieşit din fire la televiziunea puterii, Antena 3. “Nu are nicio obligaţie România să fie rezervaţia în care se poate întâmpla orice, pentru că aşa le convine unora, care nu trăiesc în România, care nu plătesc impozite în România şi care nu suferă abuzurile pe care le suferă românii, începând cu batjocorirea acestui vot. Să îl ia în Germania doamna Merkel, Germania este o ţară mare, prosperă, să îi dea o bucăţică de pământ acolo lui Băsescu şi PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu”, şi-a vărsat fierea Crin Antonescu.
Cum să reacţioneze un politician cu scaun la cap la o astfel de declaraţie altfel decât, probabil, să sune la Spitalul 9?!
Nu a fost prima jignire. Pe 9 iulie, celălalt co-preşedinte al USL, cârlanul Victor Ponta, a spus că România nu este “o colonie” pentru ca Germania să jignească (sic!) poporul român şi că nu Angela Merkel votează la referendumul din ţara noastră.
“Nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel”, mai spunea Crin în 14 august, tot la Antena 3. Şi nu doar Angela Merkel a fost “ţinta piept” a interimarului, ci şi preşedintele Comisiei europene. “Nu se poate să fii ditamai preşedintele Comisiei Europene, dl Barroso adică, şi din vacanţă, de undeva, să mai trimiţi o scrisoare lui Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici”, a mai spus, în aceeaşi emisiune Antonescu.
Cum se vede în Germania cazanul politic de la Bucureşti? Urât mirositor şi clocotind la foc mic. EVZ.ro îl citează pe politologul german Kai-Olaf Lang, de la Institutul pentru Politică Externă şi Securitate din Berlin, care scrie într-un comentariu publicat de Deutsche Welle că, în opinia lui, România este ameninţată de un război civil rece, cel puţin până la scrutinul parlamentar din toamnă.
Cum să ne mai bage în seamă doamna cancelar în aceste condiţii?!

PS: Pentru cei care vor replica spunând că Angela Merkel a vizitat România, o menţiune: între o vizită privată (la o cafea, la invitaţia unei persoane private) şi o vizită oficială sau una de stat sunt mari diferenţe, de însemnătate, de importanţă, de greutate.

 

abonare newsletter